« Volver

Masia en venda documentada des del segle XVII. Alt Empordà. Girona. Espanya.

  • Façana principal de la propietat on s'aprecia el seu volum constructiu i el seu estil
  • Vista dels camps de conreu de vinya i la masia al fons.
  • Vista aèria de la masia i dels camps de la propietat que l'envolten
  • Piscina de la casa emmurallada
  • Vista aèria de la masia i annexos a aquesta i de part de les vinyes
  • Detall de l'hall distribuïdor de la segona planta del mas
  • Unes de l'habitació de la casa

Descripció

Masia amb un gran valor històric, de les més grans i notables de Roses, documentada des del s. XVII, encara que alguns dels seus elements són d'uns segles abans. És, al costat de la Torre del Sastre, un dels edificis més emblemàtics de Roses.

La propietat es troba íntegrament al poble de Roses, prop de la carretera que va a Cadaqués, a la zona més oriental de la serra de Rodes, dins del Cap de Creus.

La història del Mas es remunta al s. XVII, concretament a l'1679, any de la primera referència escrita que es té de la casa, tot i que ja existia anteriorment amb un altre nom (mes Roig). Durant tretze generacions la mateixa família es va dedicar al cultiu de la trilogia mediterrània: olivera, vinya i blat. Amb el temps, el cultiu del cereal es va abandonar, encara que el vi i l'oli sempre han format part de la realitat d'aquesta finca, fet que corroboren el molí d'oli del s. XIX que encara està a la casa i les 43 ha de vinya i oliveres que envolten la casa.


Es és una masia fortificada que consta de tres plantes. Els baixos, que actualment acullen les instal·lacions de Coll de Roses - Wine Family Museum, eren la zona reservada al celler, el molí d'oli i els estables. En les dues plantes superiors hi havia les habitacions familiars articulades al voltant d'una gran sala i, adjacents a aquestes, les estades dels masovers. La teulada és a quatre aigües i al centre hi ha una torre quadrada descoberta, una talaia. A la dreta hi ha una torre poligonal que s'utilitzava de dipòsit. L'any 1773, prop de la masia es va construir una capella dedicada a Sant Sebastià, de la qual actualment no queda cap resta. A la riera Trencada també hi va haver un molí d'aigua.
La situació estratègica del Mas ha marcat la seva història. És probable que, per la seva planta i per les restes romanes que s'han trobat al paratge de les Arenes, fos una antiga vil·la romana del s. II a.C., encara que no s'ha pogut confirmar.

Sempre ha estat un referent important per a la població de Roses, ja sigui perquè és el primer hisendat de la població, ja sigui perquè va ser un destacat element de protecció. Al s. XV, per exemple, la torre circular de la casa es va usar de guaita per advertir de l'arribada de pirates i, uns quants segles més endavant, durant la Guerra Civil (1936-1939), molta gent es va refugiar a la propietat dels atacs aeris i navals.


El moment àlgid d'aquesta finca va ser a finals del s. XIX, que va ser quan es va convertir en una de les propietats agrícoles més grans de l'Empordà.
Aquest creixement es va produir gràcies a la bona gestió deL propietari, personatge involucrat en la política municipal i gran coneixedor del cultiu de la vinya que va lluitar per eradicar la fil·loxera (1879). Quan la plaga va remetre, aquest va posar en marxa una ambiciosa política de replantació amb ceps americans.


Localització

Ref: 
1317
Preu: 
4.800.000 €
Localitat: 
Tipus: 
Classificació: 
Construcció: 
800 m2
Terreny: 
430 000 m2
Característiques addicionals: 
Piscina
Garatge
Qualificació energètica de la propietat

Propietats similars

Vista de la masía de la fachada principal
Ref: 1494
950.000 €
Vista de la piscina y la terraza con el porche de la casa
Ref: 2342
630.000 €
Vista general de la façana de la masia
Ref: 1496A
3.700.000 €
Venuda
Vista general de la masia
Ref: 1008-
1.750.000 €
Vista general de la masia en venda situada a la població de l'Pals al Baix Empordà i el jardí per la part interior d'aquest on s'aprecia la planta enfiladissa cobrint l'estructura de la casa en la seva totalitat.
Ref: 4036B
9.500.000 €
Ref: 1204
740.000 €
Vistes de la masia
Ref: 1522
495.000 €
Vistes de la masia
Ref: 1519
795.000 €