Barcelona – Catalunya (Espanya)

SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

Barcelona, la capital de Catalunya i de la comarca del Barcelonès, s’ubica en una plana de 5 km d’amplària a la costa mediterrània, limita amb el mar, la Serralada Litoral i els deltes dels rius Llobregat i Besòs, en una extensió de prop de 101 km2. (1)

Amb una població de 1.611.822 habitants, Barcelona (2) és la ciutat més poblada del país i està estratègicament comunicada: per avió (aeroport d’El Prat), tren, autobús, vaixell i diverses carreteres des de qualsevol punt de Catalunya, l’Estat espanyol i les principals ciutats del sud d’Europa. Dins la ciutat, una immensa xarxa de metro i autobús permet desplaçar-se de manera ràpida per tots els punts de Barcelona i la seva àrea metropolitana. (3)

El clima barceloní (i, per extensió, de tota la comarca), és mediterrani de tipus Litoral Central. Gràcies a la seva ubicació, a tocar del mar, les temperatures són agradables tot l’any: la tardor és l’època més plujosa, seguida de la primavera; l’estiu és sec i calorós (23-24 °C) i els hiverns són suaus (9-11 °C) amb glaçades poc freqüents. (4)

 

(1) Generalitat de Catalunya

http://web.gencat.cat/ca/inici/

(2) IDESCAT

http://www.idescat.cat/emex/?id=080193#hfffff

(3) Transports Metropolitans de Barcelona

http://www.tmb.cat/

 

(4) El clima de Barcelona (Ajuntament de Barcelona)

http://w1.bcn.cat/temps/ca/climatologia/clima_barcelona

 

QUÈ ES POT VISITAR

Barcelona, la tercera ciutat més fotografiada del món segons un estudi de Google, és una de les 10 més visitades de tot el planeta, la qual cosa permet suposar que el seu ventall d¡oci i cultura és tan ampli com persones hi viuen.
A més d’un riquíssim patrimoni cultural i arquitectònic, diversos festivals de música i cinema, propostes d’arts escèniques i espais de creació artística situen la ciutat a l’avantguarda cultural dins i fora de les seves fronteres.

 

http://www.barcelonaturisme.com/Catala/_xMCfM9AMDl8oH2KIoisdhpfM7lmo6OplBi1DisuNodmSbLB70ZPwJXP1P-Zql4oJT3ZeRQj_na-0zLHpOOmIJzEymMO-NVIQuDSlsgl0fVgR3GNWdOCsvqh4M5dcVyff

 

http://barcelonadadescultura.bcn.cat/

GAUDÍ I EL MODERNISME

La ciutat comtal troba en l’obra de Gaudí l’emblema pel qual és coneguda arreu del món. Monuments com La Pedrera, la Casa Batlló o el Parc Güell, però també d’altres d’arquitectes com Puig i Cadafalch o Domènech i Montaner posen la cirereta a la ciutat modernista per excel·lència.

http://www.rutadelmodernisme.com/default.aspx?idioma=ca&contenido=body_rutamodernisme_01l.htm

 

EL BARRI GÒTIC I EL BORN

Perdre’s pels carrerons i les places del Barri Gòtic significa viatjar en els orígens de Barcelona. Des de la Barcino romana fins a la ciutat medieval i el call jueu, el casc antic conté els secrets més ben guardats de la història de la ciutat, amagats en espais com la Catedral, Santa Maria del Pi o la Plaça del Rei. El barri del Born, a tocar del Gòtic, permet palpar el passat barceloní al mateix temps que hi bateguen les últimes tendències en moda, disseny i restauració.

 

http://www.barcelonaturisme.com/El-Barri-Gotic/_3Ngb8YjSpL3U56ScBHOWcxpDev_Vr2xeMQ2Y52btGCJSuDH8vGwjdtL996q27o9N

 

MUSEUS I CENTRES DE CULTURA

Des de museus d’història (MUHBA, MHCB o el Born Centre Cultural) fins a museus d’art (MNAC, MACBA, Museu Picasso, Fundació Miró), disseny (DHUB) o ciència (Cosmocaixa i Museu de Ciències Naturals) així com desenes de sales i galeries d’exposicions (CCCB, Palau Robert, Arts Santa Mònica, La Virreina) és possible conèixer, des de dins, la Barcelona més cosmopolita.

                    

                     http://barcelonacultura.bcn.cat/museus-i-patrimoni

 

MAR I CEL: DEL PORT VELL A LA BARCELONETA

El mar és la porta d’entrada a la ciutat i el lloc on natura, cultura i entreteniment es donen la mà: allà on acaben les Rambles comencen les Drassanes Reials, el Palau de Mar i el Moll de la Fusta (Port Vell). El barri de la Barceloneta, a l’altre extrem de la façana marítima, és el barri popular i de pescadors, amb platges per gaudir tot l’any i una oferta de restauració vinculada als productes del mar sense parangó a la ciutat.

 

http://www.barcelonaturisme.com/Catala/_3Ngb8YjSpL3IOAs7oO2GTYmDu43mvEY2fbEqhG-Eju8fLtQKJvnC-O_Bkyfeywcwi9Thg2PTfwujkjTugntFo6UBFoUB619Xv2ve8oDgfP8mxn-BtyBQkLXJ6163KLKpmSgk_dJm_oQ

 

http://www.barcelonaturisme.com/Port-Vell/_3Ngb8YjSpL3U56ScBHOWcxpDev_Vr2xe4mdgPLPM4rVXksB2qWVcu2AC5kxAqVQX

                    

                         MONTJUÏC I EL TIBIDABO: ELS MIRADORS DE LA CIUTAT

Montjuïc conté el parc natural més gran de Barcelona i un dels espais de lleure més importants de Catalunya: zona de museus i escenari de la Barcelona olímpica, és la talaia que mira al nord de la ciutat. El Tibidabo, situat a la banda oposada i proper al parc de Collserola, no només conserva el parc d’atraccions més emblemàtic del segle XX, sinó que obsequia amb unes vistes panoràmiques de bellesa indescriptible.

 

http://www.barcelonaturisme.com/Parc-de-Montjuic/_3Ngb8YjSpL3U56ScBHOWcxpDev_Vr2xeJpLBiicCcCn3dRh8KCGgYo2UvLoddj9M

 

http://www.barcelonaturisme.com/Catala/_3Ngb8YjSpL3IOAs7oO2GTYmDu43mvEY2fbEqhG-Eju8fLtQKJvnC-O_Bkyfeywcwi9Thg2PTfwujkjTugntFo785w223-MYcEZiz-Urg0GVfq_0oKT8xXoG7_xSr5Ssc

 

 

GASTRONOMIA I FESTES. Només cal preguntar a l’estómac què li ve de gust i Barcelona desplegarà davant seu un ventall d’opcions sense fi: des de la millor cuina internacional, tot passant per restaurants amb estrelles Michelin, fins a la cuina tradicional catalana de temporada. Els mercats són, també, una mostra ineludible de la riquesa de sabors i colors de la gastronomia local.
Les festivitats de la ciutat són un altre dels reclams per gaudir de la ciutat com un veritable barceloní: les Festes de la Mercè (setembre) i les de Santa Eulàlia (febrer), la Cavalcada de Reis per als més petits (gener), la Diada de Sant Jordi (abril) o les concorregudes festes majors dels barris de Gràcia i Sants (agost).

http://www.barcelonaturisme.com/Catala/_xMCfM9AMDl-PxqkuPurUrSsbLrzXQgFaMS5JM7I5TMzpRa5xevDsK6RkHXoX9uD8-MjCVaAoxL8-0DPr1jNL5vnVo9HAPGKECE2gfPH9TkuAPab660fJg-xf_wG96YlU

 

http://bcnweb.barcelonaturisme.com/wwwfiles/bcnweb/onmenjar/temporada/cuina_cat.pdf

 

http://bcnweb.barcelonaturisme.com/wwwfiles/bcnweb/onmenjar/historia/gastronomiacat_cat.pdf

 

http://barcelonadadescultura.bcn.cat/festes/calendari?lang=ca

 

DISTRICTES DE BARCELONA

Ciutat Vella

http://w110.bcn.cat/portal/site/CiutatVella

 

 

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS DE BARCELONA

Telèfons d’urgències de Barcelona

Emergències: 112

Guàrdia Urbana (policia local): 092

 

Ajuntament de Barcelona

http://www.bcn.cat

Consell Comarcal del Barcelonès

http://www.barcelones.cat/

Diputació de Barcelona

www.diba.cat