El Baix Empordà – Catalunya (Espanya)

SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

El Baix Empordà és una comarca situada a la província de Girona, al nord de Catalunya. Gaudeix d’una ubicació privilegiada, entre mar i muntanya, amb els Pirineus al nord, el mar a Llevant, a menys d’una hora de la històrica ciutat de Girona, a 100 km de Barcelona i a 100 km de França. Està ben connectada, a prop de l’aeroport de Girona, i té fàcil accés per carretera, amb la N-II o per l’autopista AP-7 (1).

A la comarca, en una superfície de 701,7 km2, hi viuen 133.000 habitants (2). La seva facilitat d’accés, la bellesa del seu entorn natural, les característiques platges de la Costa Brava, el seu patrimoni històric, monumental i cultural, així com la variada oferta cultural, musical, de festivals i un gran nombre d’activitats vinculades a la natura, a més de la seva reconeguda gastronomia típica, converteixen el Baix Empordà en un espai ideal, tant per gaudir d’unes vacances com per a viure-hi tot l’any.

 

HISTÒRIA I PATRIMONI

El Baix Empordà és una zona amb molta història, cultura, tradició i encant (3). Va estar habitada ja a la prehistòria i fou posteriorment romanitzada, però va ser l’època medieval la que va deixar una empremta més notòria en la seva arquitectura, com palesen molts poblets de la zona.

Dotada d’un gran patrimoni artístic i cultural, és una comarca on es pot descobrir el megalitisme, en paratges de gran bellesa natural com ara al Massís de les Gavarres i l’Ardenya o el Massís del Montgrí, on es troben també vestigis de la prehistòria.

La comarca ofereix un paisatge principalment planer, salpicat de petits turonets que amaguen poblets que són joies històriques, amb reminiscències medievals, com ara Pals, Monells, Peratallada o Ullastret. La zona muntanyosa està conformada pel Massís de les Gavarres i El Montgrí. I el litoral, que és la part central de la Costa Brava, ve definit pels marcats contrastos que podem trobar: des dels penya-segats de Begur o L'Estartit fins a les platges de sorra fina com la Gola del Ter, Palamós o Platja d'Aro i caletes de somni com Sa Tuna, Sa Riera, Tamariu, Aiguafreda  i Cala Estreta.

Però el Baix Empordà no és només una zona turística, sinó també un lloc ideal per a viure, ja que el clima és mediterrani suau (4), ofereix una primavera llarga, on es poden contemplar les verdes planes, i una tardor temperada, que ofereix tots els matisos de color imaginables, des dels daurats ocres fins als granes i la possibilitat d’apropar-se als conreus d’arròs, de blat i de gira-sols. És una comarca tranquil·la que convida a practicar el gaudi de viure i convertir-se en espectador de la natura.

Caracteritzen el Baix Empordà les cases típiques o masies, llegat de la seva tradició agrícola, que encara perdura i es recupera amb conreus propis i ramaderia. Aquestes construccions carregades d’història, totalment reformades o per restaurar al gust de cadascú, salpiquen aquí i allà l’encisador paisatge rural, tot donant-li vida i encant.

 (1) Portal turístic del Baix Empordà: Visit Empordà (situació geogràfica, patrimoni, turisme actiu, cultura, gastronomia, allotjament, activitats, festes i festivals, música i museus)
http://www.visitemporda.com

(2) Dades demogràfiques del Baix Empordà – IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya): http://www.idescat.cat/territ/BasicTerr?TC=6&V0=2&CTX=B&ALLINFO=TRUE&V1=10&VOK=Confirmar

(3) Història del  Baix Empordà (Consell Comarcal del Baix Empordà): http://www.baixemporda.cat/ca/historia_del_baix_emporda.html

(4) El Temps al Baix Empordà (Servei Meteorològic de Catalunya): http://www.meteo.cat/servmet/prediccio/mtermini/municipal/baix_emporda.html

 

ESPAIS NATURALS PROTEGITS

De les 70.000 hectàrees totals de la comarca del Baix Empordà, quasi 25.000 ha són espais naturals protegits, ja que la situació i la formació de la comarca propicia una gran riquesa natural, amb molts espais característics de la zona mediterrània que presenten perill de desaparèixer i, d’aquesta manera, es volen preservar:

El Montgrí

El Montgrí és un massís que, a més de la seva bellesa natural, incorpora patrimoni històric i cultural, com el Castell del Montgrí i les coves prehistòriques.

http://www.baixemporda-costabrava.org/es/territorio/313

 

Les illes Medes

Les illes Medes són un conjunt d’illots situats just enfront del municipi de l’Estartit, i gaudeixen d’una flora i fauna molt particular, especialment la submarina, raó per la qual la immersió i  l’escafandrisme són activitats habituals, tot i que limitades diàriament.

http://www.baixemporda-costabrava.org/ca/territori/314

 

Els aiguamolls del Baix Empordà  

Són un conjunt de desembocadures de rius, aiguamolls i dunes que, a més del seu paisatge tan diferenciat, ofereixen una gran riquesa de fauna, especialment d’aus, que troben en aquest hàbitat aliment, refugi i un espai on niar.

http://www.baixemporda-costabrava.org/ca/territori/315

Les Gavarres

El Massís de les Gavarres, amb un clima mediterrani marítim, té el seu punt més àlgid en el Puig d’Arques, de 532 m d’alçada. Es poden trobar alzinars, pinedes, rouredes, vernedes i un gran nombre d’espècies, com ara els típics bolets mediterranis. Multitud d’aus, mamífers, amfibis i rèptils conviuen en harmonia en aquests boscos, que són recorreguts pels amants de la natura més autèntica.

http://www.baixemporda-costabrava.org/ca/territori/316

Massís de les Cadiretes – L’Ardenya

Un paisatge espectacular, poblat de penya-segats i cales, amb el punt més alt a 518 m: el puig de Cadiretes. Les seves característiques orogràfiques tan especials originen una flora i fauna de connotacions atlàntiques.

http://www.baixemporda-costabrava.org/ca/territori/317

Muntanyes de Begur

Ideals per a la pràctica de tota mena d’activitats subaquàtiques i de turisme actiu, molt ben senyalitzades, són una prolongació cap al litoral de Les Gavarres, amb petits turonets que s’aboquen cap al mar.

http://www.baixemporda-costabrava.org/ca/territori/318

 

PLATGES DEL BAIX EMPORDÀ

Les platges de la comarca són la part central de la Costa Brava, la zona costanera de més prestigi de tot Catalunya.

Des de penya-segats, passant per llargues platges de sorra fina fins a petites cales embolcallades de roques, tothom pot trobar la seva platja ideal a la Costa Brava i perdre’s en les seves aigües netes, amb tonalitats que van des del blau fins al verd passant pel turquesa i  l’aiguamarina.

De nord a sud de la comarca, aquestes són les localitats amb platges més destacades:

·        Torroella de Montgrí – L’Estartit

·        Pals

·        Begur

·        Palafrugell

·        Mont-ras

·        Palamós

·        Calonge-Sant Antoni

·        Platja d’Aro

·        Santa Cristina d’Aro

·        Sant Feliu de Guíxols

Trobareu més detall en aquest enllaç:

http://www.visitemporda.com/ca/territori/14

 

QUÈ ES POT VISITAR

La Bisbal d’Empordà

La capital del Baix Empordà és La Bisbal de l’Empordà. Situada a l’interior de la comarca, amb 10.000 habitants, és coneguda com la “Capital de la Ceràmica” per la gran tradició de la zona en la producció d’un tipus de ceràmica especial, de gran qualitat. http://www.visitlabisbal.cat/index.php?idioma=ca

La producció de ceràmica és una de les activitats que donen vida a La Bisbal, tant a escala econòmica, com cultural i de paisatge, ja que passejar pels seus carrers comercials plens d'acolorides botigues és tota una experiència visual. Al Terracotta Museu es pot ampliar la informació sobre aquest tipus d’artesania i la seva evolució a La Bisbal d’Empordà.

http://www.visitlabisbal.cat/capital-ceramica.php?idioma=ca

Entre les moltes possibilitats que ofereix La Bisbal per l’oci i la cultura, cada dissabte, al carrer, es pot contemplar com treballen els ceramistes i es fan tallers de ceràmica oberts al públic. http://www.visitlabisbal.cat/img/quefer/flier-torn-14-1.jpg

La Marca “Ceràmica de La Bisbal” és un distintiu que s’aplica gravat o marcat als productes ceràmics locals i que serveix per identificar aquest tipus de ceràmica de la resta. Està protegit per la Unió Europea i controlat per un Consell Regulador format pels artesans i empresaris de La Bisbal i els pobles del voltant adherits a la marca.

 

Poblacions del Baix Empordà

Pals

El poble de Pals és un nucli medieval de 2.700 habitants situat sobre un puig poc elevat anomenat Puig Aspre. Els seus carrerons conserven el traçat típic de l’època, així com la seva estructura gòtica. Tant el seu emplaçament natural com el seu valor monumental el converteixen en una parada indispensable per descobrir-lo tot passejant.

http://www.visitemporda.com/ca/territori/49

Peratallada

El municipi de Peratallada està declarat conjunt historicoartístic medieval. Assentat sobre un rocam del qual es va extreure gran part de la pedra necessària per construir el poble, val la pena apropar-s’hi i descobrir els seus carrers empedrats que desprenen tota la màgia de temps llunyans. El castell també mereix una visita, així com els seus restaurants, que ofereixen gastronomia de gran qualitat típica de la zona.

http://www.forallac.cat/index.php/municipi/pobles/peratallada

 

Palau Sator

El municipi de Palau Sator és d’origen romà. Està emplaçat a la dreta del riu Daró, al bell mig de la seva rica plana al·luvial. Palau Sator és un clar exemple de distribució urbanística medieval. A través de la Torre de les Hores s’accedeix al nucli medieval, on encara es poden observar restes de muralles ben conservades i la torre de l’antic castell presidint el conjunt.

http://www.visitemporda.com/ca/territori/63

 

Sant Feliu de Boada

Sant Feliu de Boada està situat al sud del municipi de Palau Sator, al qual pertany. S'hi arriba per una de les carreteres comarcals més encisadores del Baix Empordà, la que uneix Torrent  amb Sant Julià de Boada. En aquesta ruta es troben les masies amb història que configuren el poble, tranquil i silenciós, envoltat de camps de conreu i al costat de la plana de l’antic estany de Pals. La seva església, d’estil gòtic tardà, és l’edifici més notori del nucli.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Feliu_de_Boada

 

 

 

Ullastret

Ullastret, ubicat a la riba dreta del riu Daró, al damunt d’una suau elevació i amb una clara estructura medieval, és principalment conegut pel poblat ibèric del puig de Sant Andreu, un dels jaciments ibèrics més ben conservats de Catalunya, situat a l’est de la població.

http://www.visitemporda.com/ca/territori/75

 

Torrent

El petit i tranquil municipi de Torrent està configurat per un conjunt de cases al voltant de l’església parroquial de San Vicenç, datada del s.XIV. Un punt d’interès del poble és l’ermita de Sant Llop; apartada del nucli de població i enlairada, té un estil barroc molt peculiar.

http://www.visitemporda.com/ca/territori/73

 

Llofriu

Situat al nord de Palafrugell, entre la Plana Llofriuenca i el Massís de les Gavarres, Llofriu és un municipi medieval molt conegut perquè l’escriptor Josep Pla està enterrat al seu cementiri i guarda la casa pairal on va viure molts anys.

La Fundació Josep Pla, ubicada a Palafrugell, organitza la ruta “Josep Pla a Llofriu”. http://fundaciojoseppla.cat/content/view/434/189/lang,ca/#.U-mnMON_uj8

 

Montras

El terme de Montras té una població de quasi 2.000 habitants i una gran història, amb orígens romans, part de la qual es pot conèixer al museu de Palafrugell. Ja mencionat en textos del s.X, va pertànyer a la vescomtessa de Bas a partir del 1280 i posteriorment als priors, fins que va aconseguir la independència l’any 1858.

Montras està ubicat entre mar i muntanya, situació que des de segles ha inspirat la seva reconeguda gastronomia i té una bellesa excepcional, amb el massís de Les Gavarres com a escenari de fons i com a destinació de nombroses excursions i activitats de turisme actiu.

Des del seu litoral, encara verge, es poden albirar les illes Formigues, que amaguen històries de mariners i pirates.

http://www.mont-ras.cat/coneix/coneix/

 

Vall-llobrega

Situat en una vall, com el seu nom indica, el municipi de Vall-llobrega, que en la seva derivació del llatí significa “vall de terra roja”, va dedicar les seves terres a conreus de secà, com cereals, oliveres i també vinyes. Obert al mar i resguardat per les muntanyes de Les Gavarres, Vall-llobrega ofereix un paisatge acollidor, en plena natura, ideal per a viure a les seves cases i masies dels s. XVII i XVIII disseminades al voltant de l’església, l’ajuntament i les escoles, a la zona del Raval de Baix, el centre del municipi.

http://www.visitemporda.com/ca/territori/77

 

Torroella de Montgrí

El municipi de Torroella de Montgrí està format per dues poblacions: Montgrí a l’interior i L’Estartit a la costa, i totes dues juntes sumen 11.500 habitants.

El nucli de Torroella, situat al peu del massís del Montgrí (302 m) i molt a prop del riu que li dóna vida, el Ter, creix al voltant de les muralles medievals d’entre les quals destaquen la Torre de les Bruixes i el portal de Santa Caterina, per la seva bona conservació.

De clima agradable tot l’any, Torroella de Montgrí és un poble molt demandat per a viure, ja que els seus habitatges tenen molta classe i elegància i permeten gaudir de mar i muntanya amb només 6 km de distància, en plena costa Brava, amb les illes Medes al davant.

La seva riquesa cultural i gastronòmica és palesa en els seus coneguts festivals i restaurants.

Cada racó de Torroella de Montgrí emana històries del passat que la configuren. Cal destacar que a la muntanya del Montgrí es troba la cova natural del Cau del Duc de Torroella, que va estar ja ocupada a la prehistòria, fa 300.000 anys.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Cau_del_Duc

http://www.visitestartit.com/ca/35/Torroella-de-Montgri/Una-vila-amb-personalitat-html

http://www.visitemporda.com/ca/territori/52

 

Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura

Aquest municipi està format pels tres nuclis de població que li donen nom, amb capital a Sant Sadurní, i ha esdevingut un dels més extensos de tota Catalunya.

Situat a l’esquerra del riu Daró, el poble de Cruïlles conserva, isolada al centre de la plaça del poble, la torre romànica de l’homenatge que pertanyia al desaparegut castell. De planta circular amb 26 m d’alçada, ajuda a configurar el perfil de Cruïlles, juntament amb el campanar de l’església parroquial de Santa Eulàlia.

Monells es va formar al voltant del castell del qual ara resten les muralles. És un poble encisador que sembla sortit d’un decorat de pel·lícula medieval, ideal per viure allunyats del món, però a prop de tot. Monells està dividit en dos per la Riera del Rissec.

El Palauet de Monells, una casa senyorial del s. XVII situada al bell mig de Monells, ha estat restaurada i rehabilitada ara com a hotel i permet descobrir l’exquisidesa i autenticitat dels seus orígens:

http://elpalauetdemonells.com/el-palauet/

Les seves instal·lacions estan molt ben considerades a Booking http://ow.ly/Ae3er

L’hotel Arcs Monells és un altre allotjament a Monells, al costat del riu Rissec, que conserva l’estil i l’encant propis de les cases de la població

http://www.hotelarcsmonells.com/ca/inici

http://www.visitemporda.com/ca/territori/57

 

Foixà

El municipi de Foixà està conformat per cinc nuclis històrics de població: Cuells, Sidillà, Sant Llorenç de les Arenes, la Sala i Foixà.

Els nuclis són masos dispersos -les típiques cases o masies catalanes que caracteritzen el paisatge del Baix Empordà-, situats en elevacions rocoses i emplaçats en la plana al·luvial del riu Ter.

Els camins històrics recuperats permeten visitar Foixà a peu o en bicicleta.

http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0232742.xml#.U-nQK-N_uj8

 

Altres poblacions interessants de visitar:

Begur

http://www.begur.cat/turisme/cat/index.php

 

Palafrugell

http://visitpalafrugell.cat/

 

Palamós

http://www.visitpalamos.cat/

 

Albons

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/albons-111537

http://www.visitemporda.com/ca/territori/53

 

Bellcaire d’Empordà

http://www.visitemporda.com/ca/territori/54

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/bellcaire-d-emporda-111547

 

Colomers

http://www.visitemporda.com/ca/territori/55

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/colomers-111580

 

Corcà

http://www.visitemporda.com/ca/territori/56

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/corca-111581

 

Fontanilles

http://www.visitemporda.com/ca/territori/59

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/fontanilles-111596

 

Garrigoles

http://www.visitemporda.com/ca/territori/60

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/garrigoles-111602

 

Gualta

http://www.visitemporda.com/ca/territori/61

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/gualta-111607

 

La Pera

http://www.visitemporda.com/ca/territori/65

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/la-pera-111618

 

Regencós

http://www.visitemporda.com/ca/territori/66

 

Rupià

http://www.visitemporda.com/ca/territori/67

 

Vilopriu

http://www.visitemporda.com/ca/territori/79

 

QUÈ ES POT FER

Senderisme

El Baix Empordà és una comarca ideal per a la pràctica del senderisme, per la seva diversitat natural i per les tasques de recuperació i senyalització dutes a terme pel Consell Comarcal del Baix Empordà. La xarxa de senderisme (de 370 km) que s’estén per tota la zona permet descobrir a peu des dels encisadors boscos fins a les cales, tot passant pels poblets medievals ben conservats.

http://www.visitemporda.com/ca/turisme/331

 

Ciclisme

Existeix una xarxa de cicloturisme de 250 km perfectament senyalitzada i formada per camins rurals, que permet als amants d’aquest esport descobrir el Baix Empordà pedalant, al ritme personal de cadascú. Els itineraris es poden preparar amb les guies editades pel Consell Comarcal del Baix Empordà o bé adquirint-les als establiments de turisme actiu de la zona.

Al Baix Empordà també hi ha una oferta de bicicletes elèctriques, conegudes com La Burricleta: http://burricleta.com/ca/center/centre-baix-empord%C3%A0

BTT

L’orografia especial del Baix Empordà el converteix en un indret molt visitat pels fans del BTT de tot el món. Existeix un Centre BTT, amb el punt d’acollida a Castell d’Aro, que ofereix 19 rutes per a la pràctica d’aquest esport i que representa un total de 326 km amb diversos desnivells.

http://www.catalunya.com/centre-btt-baix-emporda---costa-brava-16-15003-8

 

PORTS ESPORTIUS I CLUBS NÀUTICS

El Baix Empordà disposa de diversos ports esportius i clubs nàutics que ofereixen tota mena de serveis per als esperits més mariners. El més gran i conegut és el de Palamós, port comercial, esportiu i pesquer.

http://ca.costabrava.org/que-fer/natura-i-turisme-actiu/turisme-nautic/ports-esportius/port-esportiu-marina-palamos-112075

- Club Nàutic de L’Estartit (Torroella de Montgrí): port pesquer i esportiu.

- Club Nàutic Aiguablava (Begur): port esportiu.

- Club Nàutic Llafranc (Palafrugell): port esportiu.

- Club Nàutic Marina de Palamós: port esportiu.

- Club Nàutic Port d’Aro: port esportiu.

- Port de Sant Feliu de Guíxols: port pesquer i esportiu.

 

 

CAMPS DE GOLF

La temperatura agradable i suau del Baix Empordà permet gaudir del golf durant totes les estacions de l’any. La comarca disposa d’una oferta de 5 camps de golf i 3 de pitch-and-putt, amb excel·lents instal·lacions i serveis, així com diversos recorreguts.

http://ca.costabrava.org/que-fer/golf/camps-de-golf/emporda-golf-35167

http://www.empordagolf.com/es/golf/

 

FESTIVALS DE MÚSICA, HAVANERES, FIRES I FESTES

El Baix Empordà té una gran tradició festiva i musical durant tot l’any i que pren força a l’època estival. Trobareu totes les activitats programades al Consell Comarcal del Baix Empordà així com a l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà.

(http://www.visitemporda.com/ca/agenda)

(http://www.labisbal.cat/index.php)

 

GASTRONOMIA

El Baix Empordà disposa d’una àmplia i coneguda oferta gastronòmica, amb restaurants de prestigi internacional.

La cuina empordanesa és la materialització dels productes del mar i la muntanya feta art. La gastronomia del Baix Empordà ofereix l’excel·lència del mar en forma de peix i marisc, les delícies de l’horta i productes silvestres, saboroses carns i arrossos autòctons. Així doncs, els millors restaurants de la comarca ofereixen la Gamba de Palamós, el peix de la Costa Brava -com el peix blau ganxó- l’arròs de Pals, acompanyats de fresques hortalisses i verdures, de km 0, collides de l’hort, amb les quals els grans cuiners de la zona preparen plats originals amb l’escarola de cabell d’àngel o el fesol d’ull ros, productes típics de l’Empordà que han estat recentment recuperats.

Són plats típics les escalivades, les pomes farcides de carn, el fricandó, el platillo, el rostit, la sèpia amb pèsols, els suquets de peix, els arrossos, el pollastre amb escamarlans, les cremes... Altres especialitats que es recomana degustar són la botifarra dolça, els brunyols de l’Empordà -elaborats artesanalment-, el recuit de drap i el formatge fresc.

 

 

L’EMPORDANET

Va ser l’escriptor Josep Pla qui va anomenar “l’Empordanet” a la plana que queda entre el massís del Montgrí i el de Les Gavarres fins al mar. D’aleshores ençà, aquesta denominació ha pres força i cada vegada s’utilitza més a la zona, tant per identificar el seu paisatge com la seva cultura i també la seva gastronomia. Així trobem ja la cuina pròpia de l’Empordanet.

Aquí podeu trobar els millors restaurants de l’Empordanet:

http://www.cuinadelempordanet.net/

Que vagi de gust!

.

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS

Telèfons d’Urgències de La Bisbal d’Empordà

Emergències: 112

Policia local: 972 640 292

Ajuntament de La Bisbal d’Empordà

http://www.labisbal.cat/

Consell Comarcal del Baix Empordà:

http://www.baixemporda.cat/