La Costa Brava - Catalunya (Espanya)

SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

La Costa Brava és el nom que es dóna a la franja del litoral que va des de Blanes fins a Portbou, a la frontera amb França, i que es circumscriu a la província de Girona, a Catalunya. Té una extensió de 214 km de costa i va ser batejada com Costa Brava pel periodista Ferran Agulló el 1908, tot fent al·lusió al paisatge natural salvatge i a les capritxoses formes rocoses, de vegades agrestes, abruptes i escarpades que dibuixa aquesta part del litoral Mediterrani.

Per la seva gran bellesa, que combina l’essència marinera amb els tons verds de la vegetació que pràcticament arriba al mar, així com pel seu agradable clima mediterrani, amb hiverns suaus i estius càlids (60% de dies de sol al desembre i 75% al juliol), va ser el lloc triat per molts artistes i escriptors com Picasso, Marc Chagall, Dalí o Rusiñol. La Costa Brava va ser una de les primeres zones a rebre turistes, ja des de la dècada dels 30, si bé el turisme de masses va arribar a partir dels anys 60, i el 1965 es va oficialitzar el seu nom.

No obstant això, la Costa Brava ha sabut preservar amb equilibri l’encant dels seus pobles de pescadors, les seves cales recòndites i secretes i les seves interminables platges de sorra fina, amb el creixement urbanístic i turístic. L’autenticitat de la seva gastronomia, els seus nombrosos i variats espais naturals, els seus habitatges exclusius, des de les típiques masies catalanes a torres, viles, mansions, residències i cases modernes d‘alt standing, converteixen la Costa Brava en un lloc idíl·lic per viure tot l’any, estiuejar o gaudir d‘unes vacances.

Els espais naturals ofereixen la possibilitat de fer turisme actiu durant tot l’any, a les zones d‘interior (senderisme, BTT, golf...) i a les zones aquàtiques (navegació, busseig, kayaking, snorkeling...).

El turisme gastronòmic és també important a la Costa Brava, ja que en la seva oferta es troben nombrosos restaurants amb estrelles Michelin i dues icones de prestigi internacional de la gastronomia mundial: la Fundació El Bulli, de Ferran Adrià, a cala Montjoi (Roses) i el Celler de Can Roca, dels germans Roca (a Girona), qualificat com a millor restaurant del món el 2013.

Tot això ofereix la Costa Brava, banyada per la llum d’un sol que li confereix una lluminositat especial, que es reflecteix en la brillantor de les seves aigües i en els seus cels límpids, escombrats de tant en tant dels núvols pel vent de la tramuntana.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Costa_Brava

http://ca.costabrava.org/gaudeix/costa-brava-pirineu-girona

http://ca.costabrava.org/que-fer/platges

http://ca.costabrava.org/que-fer/gastronomia/restaurants-amb-estrella

http://ca.costabrava.org/

 http://www.elbullifoundation.org/

http://cellercanroca.com/

 

QUÈ ES POT VISITAR

Pobles

Palafrugell i les seves cales: Calella, Llafranc i Tamariu

El municipi de Palafrugell està format per diversos nuclis poblacionals: 4 nuclis d’interior situats al peu del massís de les Gavarres: Santa Margarida, Ermedàs, Llofriu i el mateix nucli urbà de Palafrugell; i els nuclis costaners de Calella, Llafranc, Tamariu i Aigua Xelida.

http://visitpalafrugell.cat/

 

Calella de Palafrugell

Si bé és cert que tots els nuclis que conformen Palafrugell tenen el seu propi encant, Calella de Palafrugell és un símbol de la Costa Brava per l’essència marinera que tot ho impregna. Les seves platges calmes i les seves recòndites cales són un paradís per a la vista i un recés per a l‘esperit. En aquest escenari de gran bellesa, l’ànima s’asserena escoltant la música de les Havaneres a les nits d‘estiu. Els amants de la música troben al Festival de Cap Roig un esdeveniment inigualable en un entorn que recrea la vegetació dels cinc continents.

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/calella-de-palafrugell-palafrugell-111756

http://visitpalafrugell.cat/calella/

http://www.caproigfestival.com/

 

Llafranc

Arribar a Llafranc és com arribar a la platja: 330 metres de platja de fina sorra, amb 32 m d‘ample que inclouen una preciosa badia, el port i el cap de Sant Sebastià -tot això a escassos metres del centre urbà i comercial-, han convertit Llafranc en objecte de desig per a les vacances. Un lloc on arribar i oblidar-se de tot.

http://visitpalafrugell.cat/llafranc/platges-de-llafranc/llafranc/

http://ca.costabrava.org/que-fer/platges/llafranc-42191

 

 

Tamariu

El seu nom prové d‘un arbre: el tamariu, que creix a les platges d’aquesta població. La seva costa, bella i salvatge, rocosa i verda, contrasta amb l‘intens blau del mar i la platja urbanita, esquitxada d‘edificis blancs, que està presidida per un agradable passeig marítim.

http://ca.costabrava.org/que-fer/platges/tamariu-42190

http://visitpalafrugell.cat/tamariu/

 

Begur i les seves platges

El poble de Begur i les seves platges, al centre del litoral de la Costa Brava, conformen un entorn de somni per a viure o gaudir de les vacances, motiu pel qual moltes persones que busquen una casa per fixar la seva residència habitual o bé un destí d’estiueig escullen aquesta població.

Les platges i cales de Begur són, per a alguns, les millors de tota la Costa Brava, entre les quals destaquen: Sa Riera, Aiguafreda, Sa Tuna, Fornells i Aiguablava.

La platja de Sa Riera, de sorra fina, és la més gran i la més propera a Begur, situada al nord. Disposa d’una àmplia oferta turística i esportiva.

La petita cala d‘Aiguafreda, a l’est de Begur, es refugia al Puig Rodó i ofereix un moll per a les embarcacions.

Arribar a l’amagada cala de Sa Tuna no és fàcil pel seu accés rocós, però les seves límpides i transparents aigües són una bona motivació per acostar-s’hi.

A les cales de Fornells es va inspirar l’escriptor que va denominar ‘Costa Brava’ a aquesta part del litoral, pel seu aspecte salvatge i bell alhora. Quatre cales formen el conjunt de Fornells, a les quals es pot accedir a través del conegut camí de ronda, la magnífica via de passeig que permet descobrir la Costa Brava caminant sota la verdor dels pins i amb la vista posada en l‘ampli i blau mar.

La platja d‘Aiguablava, al sud de Fornells, amb sorres fines i blanques, aigües cristal·lines i poc profundes, fa les delícies de tot tipus de famílies amb nens petits. Aquestes característiques la fan ideal per a una activitat subaquàtica innovadora, única a Espanya: la possibilitat de veure reproduccions de les àmfores romanes que es van trobar en aquest port natural, en els s. I i II aC.

http://www.begur.cat/turisme/cat/index.php

http://www.lavanguardia.com/cultura/20140603/54408638919/sumergen-replicas-de-anforas-en-la-costa-brava-para-fomentar-la-arqueologia.html

http://ca.costabrava.org/que-fer/platges/aiguablava-42194

http://ca.costabrava.org/que-fer/platges/sa-riera-112779

http://ca.costabrava.org/que-fer/platges/sa-tuna-42200

 

Castell-Platja d‘Aro

El municipi de Castell-Platja d‘Aro està format per tres pobles: Castell d’Aro, a l‘interior, i Platja d‘Aro i S‘Agaró, al litoral. Es situa a la Vall d‘Aro, una plana estreta que condueix la llera del riu Ridaura entre el mar, el massís de les Gavarres i la Serra de Cadiretes.

En aquest entorn natural de gran bellesa, comú als tres nuclis, la suma de l’oferta complementària conjunta és variada i diversa: naturalesa i esport, platges, cultura, gastronomia, oci diürn i nocturn i compres, especialment en la comercial i cosmopolita Platja d’Aro, molt coneguda pel seu famós Carnaval i per la seva Festa de la Cervesa.

Aquest conjunt és un dels més desitjats de la Mediterrània, pel seu clima benigne, la seva bellesa i la seva activitat. És, sens dubte, un lloc ideal per a viure tot l’any. Castell-Platja d‘Aro està acreditat oficialment com a Destinació de Turisme Familiar.

http://www.platjadaro.com/presentacio.html

 

Castell d‘Aro

Poble medieval ple de costeruts carrerons amb delicioses cases de pedra que porten fins al castell de Benedormiens, on és fàcil imaginar i reviure la història, tot recorrent les seves exposicions d’art i manifestacions de la cultura tradicional.

http://www.platjadaro.com/venues/castell-de-benedormiens-de-castell-daro.html

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/castell-platja-d-aro-111573

http://www.platjadaro.com/ca

 

S‘Agaró

S‘Agaró va néixer, a principis del s. XX, com una urbanització de cases d’alt standing d’estil noucentista davant del mar. El mític Hostal La Gavina es va construir el 1932. S‘Agaró està considerat com una joia arquitectònica de la Mediterrània i ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/s-agaro-castell-platja-d-aro-111761

http://www.lagavina.com/cat/

 

 

Santa Cristina D‘Aro

El municipi de Santa Cristina d’Aro es situa a l‘interior, dins la subcomarca de la Vall d’Aro, però arriba fins la costa, on es troben les seves platges i cales, algunes tan petites i integrades a la natura que inclús durant l’estiu tenen poca ocupació, com Cala Vallpresona o la Cala del Senyor Ramon, ambdues zona naturista on es permet el nudisme.

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/santa-cristina-d-aro-111710

http://ca.costabrava.org/gaudeix/espais-naturals/camins-de-ronda/santa-cristina-d-aro-36536

 

Palamós

Palamós és sinònim del mar. La mar en tota la seva essència, en tota la seva grandesa, amb tots els seus colors, la música inoblidable de les ones, la seva olor refrescant, salada... inspiradora. El mar amb tots els seus beneficis i totes les seves possibilitats: descansar a les platges i cales, degustar els fruits gastronòmics que ens proporciona, navegar-hi, viure-hi a prop, contemplar els paisatges canviants cada dia, observar com es fusiona amb el cel i presenta les aquarel·les que qualsevol pintor voldria copsar... Palamós, l’etern mar on viure tot l‘any.

http://www.visitpalamos.cat/palamos/

 

Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Guíxols és una ciutat estratègicament situada, a 100 km de Barcelona i de la frontera amb França. Oberta al mar i amb orígens ibers, va ser ja el port oficial de la ciutat de Girona a l’Edat Mitjana i posteriorment centre exportador de suro, que va dinamitzar el seu teixit empresarial i la va enriquir, acollint famílies adinerades que van construir cases molt elegants a tot el municipi. A partir dels anys 50, el turisme es va convertir en la seva activitat principal i, des de llavors, aquesta ciutat de més de 20.000 habitants ha estat símbol del glamour de la Costa Brava.

http://www.visitguixols.com/index.html

 

 

L’Estartit

Protegit pel massís del Montgrí al nord i amb l‘espectacle de les illes Medes just al davant, L‘Estartit és, sense cap dubte, un lloc privilegiat, tant per passar unes vacances, com per viure tot l’any a les seves residències elegants, viles luxoses i cases contemporànies per a tots els gustos i totes les necessitats.

És un poble en el qual perdura la seva essència marinera, vinculat a la pesca i les seves arts, incloses les gastronòmiques. Els amants del mar poden gaudir de la seva extensa platja que finalitza al port, amb el Club Nàutic. Les delicioses cales que voregen el massís del Montgrí són un goig per als ulls, val la pena contemplar-les, fins i tot a l‘hivern. Els amants del submarinisme tenen a les illes Medes un paradís qualificat com la millor reserva de la Mediterrània occidental.

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/baix-emporda/l-estartit-torroella-de-montgri-111755

http://www.visitestartit.com/ca/22/L-Estartit-html

 

L‘Escala

L’Escala és un dels pobles de la Costa Brava on molts desitgen tenir una segona residència. El seu entorn espectacular, amb el massís del Montgrí, les illes Medes i els Aiguamolls de l’Empordà al sud i platges per a tots els gustos: allargades o recollides i cales rocoses sota els penya-segats, combinant tots els tons de verd i blau imaginables, són alhora una invitació per a la pràctica de tot tipus d‘esports de turisme actiu: senderisme, BTT, submarinisme, kayaking, snorkeling...

http://www.visitlescala.com/CA/47/Home.html

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/alt-emporda/l-escala-111614

 

Empúries

Empúries és el jaciment arqueològic grec de més rellevància a tot Espanya. Es troba al municipi de l’Escala, sobre el golf de Roses. Va ser fundada el s. V aC pels grecs i, posteriorment, reformada pels romans, que la van utilitzar com a seu de la romanització de la península ibèrica. Contínuament s’hi celebren visites, exposicions i activitats de gran valor històric i cultural.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Emp%C3%BAries

http://www.mac.cat/Seus/Empuries

 

Roses

Des del 2011, la badia de Roses forma part del club de les Badies Més Belles del Món, una distinció, avalada per la UNESCO, que només tenen unes 30 badies a tot el món.

Roses ofereix un ventall inacabable de possibilitats per als amants del mar. La diversitat de la seva costa ofereix multitud de platges extenses, blaus i poc profundes, en contrast amb les cales recollides, d’aigües transparents i recolzades de vegetació, pertanyents al Parc Natural del Cap de Creus, zona de bellesa singular amb un paisatge salvatge, on destaca el Cap Norfeu.

Només per aquests motius ja val la pena tenir una residència a Roses, que va ser en el seu dia una colònia grega important i que allotja un dels conjunts defensius renaixentistes més importants de la Mediterrània: La Ciutadella, declarat Bé d‘Interès Nacional.

http://www.visit.roses.cat/

http://www.visitlescala.com/CA/428/L-ESCALA-EMPURIES/L-Escala-i-les-badies-mes-belles-del-mon-html

 

Cadaqués

Cadaqués s’associa inevitablement a Dalí, a la Mediterrània, a la bellesa més recòndita, autèntica i espectacular de la Costa Brava que es pot trobar al Parc Natural del Cap de Creus. Cadaqués, vila marinera, de carrers costeruts i tranquils, de casetes blanques immortalitzades pel pinzell surrealista dalinià, de deliciosos menjars amb gust de mar. Molts... artistes, músics, escriptors, s’han enamorat de Cadaqués i han anhelat viure en aquest indret màgic.

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/alt-emporda/cadaques-111561

http://www.visitcadaques.org/?lang=cat&sec=

 

El Port de la Selva

El Port de la Selva està situat al nord: al nord de la Costa Brava i al nord del Cap de Creus. És, principalment, un poble pesquer que mira al mar, on regnen la calma i la tranquil·litat, que convida a descansar a les seves platges o bé a ser descobert, a peu, pels seus camins de ronda, o en un passeig més llarg, fins a arribar al monestir de Sant Pere de Rodes, un dels referents romànics més impressionants.

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/alt-emporda/el-port-de-la-selva-111588

 

Informació general

http://es.costabrava.org/a-donde-ir/informacion-general