La Garrotxa – Catalunya (Espanya)

       SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

La Garrotxa és una comarca prepirinenca, de la província de Girona, pròxima al mar i a les comarques muntanyoses del país (1). Amb una extensió de 734,6 km2 i una població de 56.106 habitants, està formada per vint-i-un municipis (2).

El clima de la Garrotxa és mediterrani de muntanya mitjana i les precipitacions són abundants durant l’any. Els hiverns són freds i secs (4 °C-7 °C) i els estius frescos (17 °C-22 °C), tot i que la resta de l’any la temperatura és força equilibrada en el conjunt de la comarca (3). Alzines, roures i faigs són la vegetació més freqüent arreu del territori (4).

(1)    Consell Comarcal de la Garrotxa

http://www.garrotxa.cat/

 

(2)    Dades demogràfiques i econòmiques de la comarca de la Garrotxa (IDESCAT, Institut d’Estadística de Catalunya)

http://www.idescat.cat/emex/?id=19

 

(3)    Climatologia comarcal

http://www20.gencat.cat/docs/meteocat/Continguts/Climatologia/climatologies_comarcals/documents/Garrotxa.pdf

 

(4)    Portal turístic de la Garrotxa: “Turisme Garrotxa. La comarca dels volcans” (activitats a la natura, ecoturisme, cultura, gastronomia, allotjament, activitats, festes i festivals, música, museus, etc.)

http://www.turismegarrotxa.com/

http://ca.turismegarrotxa.com/la-garrotxa/territori-i-natura/

 

      HISTÒRIA I PATRIMONI

Els orígens del territori es remunten al període paleolític. També hi ha indicis de població (posteriors) en les coves sepulcrals de les primeres edats del metall, si bé l’època ibèrica ja és evident en diversos poblats (Besalú o Mieres), així com també ho és la petjada romana (vil·la de Can Ring).

Des de 1304, i a partir de la divisió del Principat de Catalunya en vegueries, aquesta comarca forma part de la de Besalú. Segles més tard, amb la divisió provincial, s’inclourà dins la província de Girona, i ja al segle XX, en la circumscripció en comarques de l’any 1936, la Garrotxa es constituirà com a tal.

 

       QUÈ ES POT VISITAR

Visitar la Garrotxa és contemplar la història a partir dels seus pobles medievals, envoltar-se de natura passejant pels parcs i llegir el pas del temps a través de segles d’art i arquitectura de totes les èpoques.

http://ca.turismegarrotxa.com/la-garrotxa/cultura/

 

       OLOT

Amb una rica tradició cultural i envoltada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Olot acull anualment reconeguts actes culturals, festius i d’oci.

http://www.turismeolot.cat/

 

       Nucli històric

L’hospici, el claustre renaixentista del Carme –declarat Bé Cultural d’Interès nacional– i el volcà Montsacopa –icona de la ciutat d’Olot amb unes vistes panoràmiques de 360° úniques a la zona– són indrets idiosincràtics del centre de la ciutat.

 

       Joies del Modernisme

El Modernisme és la perla del patrimoni arquitectònic d’Olot, amb edificis com la Casa Pujador, la Casa Gaietà, la Casa Escubós, la Casa Gassiot o la Casa Solà-Morales –projectada per Lluís Domènech i Montaner.

 

       Museus.

Com no podia ser d’una altra manera, el Museu dels Volcans explica al visitant el perquè d’aquest fenomen geològic i la relació històrica amb els habitants olotins. Per als amants de l’art, el Museu de la Garrotxa mostra els millors paisatges dels artistes de l’Escola d’Olot (Vayreda, Berga i Boix), els cartells de Ramon Casas i escultures de Clarà, Blay o Leonci Quera.

http://www.olotcultura.cat/equipaments/museus-dolot/

 

         LA FAGEDA D’EN JORDÀ

Envoltada de bona part dels volcans de la Garrotxa, aquest bosc de faigs situat damunt d’una colada de lava del Croscat esdevé un festival cromàtic que –ja ho advertí el poeta Joan Maragall– no deixa indiferent el caminant: Li agafa un dolç oblit de tot lo món / en el silenci d’aquell lloc profond, / i no pensa en sortir, o hi pensa en va: / és pres de la fageda d’en Jordà, / presoner del silenci i la verdor.

 

       PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

El Parc Natural és únic a la península: gairebé trenta itineraris pedestres permeten endinsar-se en els seus misteris naturals, la majoria senyalitzats, per accedir a peu a qualsevol altre punt de la Garrotxa o a comarques properes com el Ripollès o l’Alt Empordà.

http://ca.turismegarrotxa.com/territori-i-natura/parc-natural-i-espais-protegits/parc-natural-de-la-zona-volcanica-de-la-garrotxa/

 

http://ca.itinerannia.net/

 

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/garrotxa

 

          RUTA DEL CARRILET. LA VIA VERDA

Exclusiva per a ciclistes i vianants, segueix el recorregut de l’antic tren que enllaçava Olot amb Girona. Diversos paratges d’interès cultural i paisatgístic, sense perdre de vista els volcans, permeten descobrir poblacions amb encant fins arribar a Girona, molt a prop del mar.

http://ca.turismegarrotxa.com/propostes-i-rutes/ruta-del-carrilet-la-via-verda-23/

 

       ALTRES POBLACIONS D’INTERÈS

http://ca.turismegarrotxa.com/pobles-medievals/

 

       Besalú

Travessat per dos rius, és un dels pobles amb més encís de la comarca i un dels conjunts històrics i artístics medievals més ben conservats de Catalunya. Destaquen el Call jueu, l’emblemàtic pont romànic de pedra sobre el riu Fluvià, l’antiga església del monestir de Sant Pere (s. XII) i la casa de banys.

http://ca.turismegarrotxa.com/municipi/besalu/

 

       Castellfollit de la Roca

Alçat sobre una imponent cinglera basàltica de 50 metres d’alçada damunt el Fluvià, aquest poble de carrerons estrets obsequia amb vistes extraordinàries i és, a més, una de les vies d’accés al Parc Natural.

http://ca.turismegarrotxa.com/municipi/castellfollit-de-la-roca/

 

      La Vall d’en Bas

Alzinars, rouredes, fagedes, prats i carenes són el paisatge d’aquesta vall, un dels sòls més fèrtils del país. El Massís de Santa Magdalena i el Puigsacalm dibuixen un contorn característic que, des dels seus cims, permeten albirar una bona part del territori català.

http://ca.turismegarrotxa.com/municipi/la-vall-den-bas/

 

          Sant Joan les Fonts

Al bell mig de les carreteres que uneixen Girona amb Olot, Figueres i Camprodon, aquest municipi comunica

amb les pistes d’esquí més concorregudes de Catalunya. Paral·lelament, la seva riquesa arquitectònica, natural i geològica fa d’aquest indret una parada obligada per als amants de la història.

http://ca.turismegarrotxa.com/municipi/sant-joan-les-fonts/

 

QUÈ ES POT FER

El ventall de possibilitats que ofereix aquesta comarca demostra que una sola visita mai no és suficient per explorar-ne tots els racons.

http://ca.turismegarrotxa.com/propostes-i-rutes/

http://ca.turismegarrotxa.com/que-fer/

 

EXCURSIONS EN GLOBUS

És una de les activitats més carismàtiques de la Garrotxa, ja que permet gaudir d’una perspectiva excepcional del Parc Natural, els volcans o la Fageda d’en Jordà.

http://ca.turismegarrotxa.com/empreses/en-globus/santa-pau/vol-de-coloms/

 

 ITINERARIS A PEU

Practicar el senderisme és una activitat ideal per realitzar en els paratges naturals de la Garrotxa. La Via romana de Capsacosta, el Camí Ral de Vic a Olot o el Camí de Sant Jaume són alguns exemples de la rica xarxa d’itineraris que proposa aquest territori.

http://ca.turismegarrotxa.com/que-fer/a-peu/

 

EXCURSIONS AMB TRENET

Els racons de la Garrotxa demanen ser descoberts sense presses, al ritme que marca la serenitat dels seus indrets. Diverses rutes de trens turístics permeten compassar el trajecte tot gaudint de cadascun dels paisatges idíl·lics, en família o amb amics.

http://ca.turismegarrotxa.com/empreses/en-trenet/sant-joan-les-fonts/tren-turi-stic-tricu-tricu/

 

GASTRONOMIA

Un dels plats forts de la comarca és, sens dubte, la seva gastronomia; i els productes de temporada en són el símbol d’identitat. La Cuina Volcànica  –ambaixadora de la gastronomia de la Garrotxa– comparteix protagonisme amb la Cuina de Remença. Tot i això, també són cèlebres els embotits, els formatges, la ratafia, la coca de llardons, les patates d’Olot, els fesols de Santa Pau... La Fira de l’Embotit, la Fira Orígens o la Fira de la Ratafia són cites anuals ineludibles per conèixer de fons la gastronomia garrotxina.

http://ca.turismegarrotxa.com/la-garrotxa/gastronomia/

http://www.cuinavolcanica.cat/cat/index.asp

 

 POBLACIONS DE LA GARROTXA

 • Argelaguer
  http://www.argelaguer.cat
 • Besalú
  http://www.besalu.cat
 • Beuda
  http://www.beuda.com
 • Castellfollit de la Roca                                                          http://www.castellfollitdelaroca.org
 • Maià de Montcal
  http://www.maia.cat
 • Mieres
  http://www.mieres.cat
 • Montagut i Oix http://www.montagut-oix.cat                                                                        
 • Olothttp://www.olot.cat
 • Les Planes d’Hostoles   http://www.lesplanes.cat                                                                   
 • Les Preses http://www.lespreses.cat                                                                          
 • Ridaura http://www.ridaura.cat
 • Sales de Llierca http://www.salesdellierca.cat                                                             
 • Sant Aniol de Finestres http://www.santaniol.cat                                                   
 • Sant Feliu de Pallerols http://www.santfeliudepallerols.cat                                 
 • Sant Ferriol http://www.santferriol.cat                                                                       
 • Sant Jaume de Llierca http://www.santjaumedellierca.cat                                                     
 • Sant Joan les Fonts http://www.santjoanlesfonts.cat                                              
 • Santa Pau http://www.santapau.cat                                                                        
 • Tortellà http://www.tortella.cat                                                                                    
 • Vall d’en Bas www.vallbas.cat                                                                                     
 • Vall de Bianya www.valldebianya.org                                                                                        

 

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS

Telèfons d’urgències d’Olot

Emergències: 112

Policia local: 972 27 91 33

Ajuntament d’Olot

http://www.olot.cat/

Consell Comarcal de la Garrotxa

http://www.garrotxa.cat/