El Pla de l’Estany – Catalunya (Espanya)

       SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

El Pla de l’Estany és una comarca situada a la plana de l’Estany de Banyoles. Va ser creada el 1988 i compta amb onze municipis. Limita amb les comarques del Gironès, la Garrotxa i l’Alt Empordà i la seva capital és Banyoles.

L’Estany de Banyoles és l’element identitari més destacat d’aquesta comarca, que la dota d’una diferenciació única, ja que l’estany i el seu sistema lacustre són un dels entorns de natura i biodiversitat més singulars de tot Catalunya. Els amants de l’ornitologia troben a l’estany una gran varietat d’ocells, més de 100 espècies hi hivernen cada any, com ara els ànecs de coll verd, els bernats pescaires, gavians, aus rapinyaires i moltes altres aus. (1)

A més, a l’Estany de Banyoles es pot gaudir de l’aigua i dels esports relacionats amb aigües calmes: banyar-se, nedar, remar, pescar... però també passejar tranquil·lament pels seus plans i verds camins i paratges, o anar en bici amb tota la família, entre pins, alzines, roures, freixes, elegants salzes i espigats pollancres. (2)

El Pla de l’Estany és una comarca per gaudir de l’aigua i la natura de forma permanent, ja que la seva proximitat al litoral marí fa que el clima sigui típicament mediterrani, amb unes temperatures molt suaus durant tot l’any. (1)

(1)   Informació sobre l’estany de Banyoles

http://turisme.plaestany.cat/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Estany_de_Banyoles

(2)   Costa Brava Turisme

 

http://ca.costabrava.org/on-anar/comarques-municipis/pla-de-lestany

 

       QUÈ ES POT VISITAR

L’antiga petjada de l’home es troba en jaciments arqueològics importants com el Parc de les coves prehistòriques de Serinyà, el Parc Neolític de la Draga –a Banyoles–, o la vil·la romana de Vilauba, a Camós.

http://turisme.plaestany.cat/

       NUCLI ANTIC DE BANYOLES

La capital de la comarca viu de cara al seu llac, que es pot descobrir remant, pedalant o passejant-hi al seu voltant, acompanyat de les aus i la vegetació que l’habiten. El nucli antic, essencialment medieval, és un llibre obert a la història a través dels seus carrers empedrats, places i edificis d’alt valor arquitectònic ubicats a l’entorn del monestir benedictí de Sant Esteve.

www.banyoles.org

H3       PARC DE LES COVES PREHISTÒRIQUES (SEGRINYÀ)

Una aproximació als primers pobladors de Catalunya: des de l’home de Neandertal (Paleolític mitjà) a l’home modern (Paleolític Superior). És un dels millors jaciments de l’Europa occidental per conèixer les formes de vida i organització d’aquests caçadors recol·lectors de la prehistòria, mitjançant suports didàctics i un audiovisual.

http://www.plaestany.cat/les-arees/promocio-economica-i-turisme/parc-de-les-coves-prehistoriques-de-serinya

       PARC NEOLÍTIC DE LA DRAGA (BANYOLES)

Restes de flora, fauna i objectes de fusta palesen l’empremta de les primeres societats neolítiques de la Mediterrània. Amb reconstruccions de les cabanes i demostracions sobre la vida quotidiana en aquest període, el Parc programa periòdicament representacions d’activitats prehistòriques per endinsar el visitant en la cultura dels nostres primers avantpassats.

http://turisme.plaestany.cat/Seccio/QueFer/Fitxa/tabid/107/IdF/286/IdT/45/language/ca-ES/Default.aspx

       VIL·LA ROMANA DE VILAUBA (CAMÓS)

Aquesta vil·la d’època romana, habitada durant set-cents anys (del s. I al s. VII dC) és una casa de pagès que posa al descobert el dia a dia dels seus habitants (com era la feina al camp o quines creences religioses tenien) gràcies a les interessants excavacions i restauracions que s’han dut a terme en els darrers anys.

http://turisme.plaestany.cat/Seccio/QueFer/Fitxa/tabid/107/IdF/288/IdT/45/language/ca-ES/Default.aspx

 

       QUÈ ES POT FER

Des d’excursions pels paratges més màgics de la regió fins a rutes temàtiques  i visites guiades relacionades amb el territori i la seva història, tot passant per un seguit d’interessants propostes de turisme actiu.

           EXCURSIONS D’UN DIA

Qualsevol mitjà és bo per endinsar-se al cor del Pla de l’Estany: el cotxe, la moto o la bicicleta. A través de rutes de dificultats diverses, és possible descobrir veritables paradisos naturals que es confonen amb la història i les tradicions d’aquests indrets, els pobles rurals amb més encant o un viatge en el temps pel passat més màgic de la comarca.

http://turisme.plaestany.cat/Seccio/QueFer/Rutes/tabid/108/IdT/26/language/ca-ES/Default.aspx

           RUTES DELS SOLDATS DE SALAMINA

No cal haver llegit la cèlebre novel·la de Javier Cercas, Soldados de Salamina, per entrar en el passat recent de la comarca, que encara conserva la petjada dels dies de la Guerra Civil espanyola. Un seguit d’itineraris per Palol de Revardit, Sant Miquel de Campmajor o Cornellà del Terri conviden a conèixer la presó de guerra que fou el Santuari de Collell, descobrir els refugis dels emboscats i palpar l’essència dels boscos que foren escenari de la contesa.

http://turisme.plaestany.cat/Seccio/QueFer/Rutes/tabid/108/IdT/28/language/ca-ES/Default.aspx

          SENDERISME I RUTES EN BTT

Passejar pel territori del Pla de l’Estany, en rutes i senders indicats i per a tots els nivells, permet penetrar en els indrets més desconeguts de la comarca: la Ruta de Can Morgat i Puig Clarà, la Ruta de la Puda i les Estunes, la Ruta del Barri Vell, el Camí de Sant Jaume (etapa de Bàscara a Girona), la Ruta del veïnat de Roca i Briolf o la Volta a l’estany.

La bicicleta, que permet recórrer bona part de les localitats, compta també amb itineraris senyalitzats i en bon estat per nombrosos indrets (pujada a Sant Patllari, camí de Torrentmal, camí de Puig de Clarà a Camós, etc.).

http://turisme.plaestany.cat/Seccio/QueFer/Rutes/tabid/108/IdT/31/language/ca-ES/Default.aspx

http://turisme.plaestany.cat/Seccio/QueFer/Rutes/tabid/108/IdT/32/language/ca-ES/Default.aspx

 

GASTRONOMIA

A la cuina del Pla de l’Estany, caracteritzada per una gran cura en els ingredients seleccionats, i aprofitant els productes que dóna la regió, destaquen plats com l’ànec amb figues, els cargols a la llauna, l’arròs de muntanya, les patates farcides, el conill de bosc estofat, les galtes de porc, la sípia amb mandonguilles, els cargols amb pop... i platillos per a tots els gustos.

Alguns productes que no es poden deixar de tastar, almenys una vegada, quan es visita el Pla de l’Estany, són la Tortada d’Ametlla i els Rocs de l’Estany (de Banyoles), la mel (a la qual es dedica una fira anual a Crespià), la carbassa (que també és protagonista a la Fira de la Carbassa d’Esponellà), els banyolins (fesols característics de la zona), i tota mena d’embotits, formatges, aviram i productes de temporada.

El Grup Gastronòmic, l’associació gastronòmica del Pla de l’Estany, reuneix restaurants i productors de la zona i contribueix a la promoció dels productes naturals i la cuina de la comarca a través d’activitats i jornades relacionades amb aquest àmbit.

http://turisme.plaestany.cat/Seccio/Gastronomia/Productest%C3%ADpics/tabid/195/IdT/59/language/ca-ES/Default.aspx

 

POBLACIONS DEL PLA DE L’ESTANY

 

 

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS

Telèfons d’urgències de Banyoles

Emergències: 112

Policia local: 972 18 16 50

Ajuntament de Banyoles

http://www.banyoles.cat

Consorci del Pla de l’Estany

www.consorcidelestany.org