El Bages – Catalunya (Espanya)

SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

El Bages, una de les comarques amb més extensió de Catalunya (1.299 km2), s’ubica al bell mig del Principat, des d’on hi ha la mateixa distància dels Pirineus que de la costa. En més d’una trentena de poblacions, a la comarca hi viuen poc més de 158.000 habitants, la majoria a la seva capital, Manresa, coneguda popularment com “el cor de Catalunya”. (1)

Tot i que està força allunyada del mar, la seva vegetació és de caràcter mediterrani: boscos d’alzines i roures, pi blanc i grans extensions de cultius de secà: cereals, vinyes i oliveres. El clima, també mediterrani, es veu força influït pels massissos que l’envolten (Montserrat i la serra de l’Obac), que fan augmentar les precipitacions i baixen lleugerament la temperatura en aquella zona, que acostuma a caracteritzar-se per uns hiverns freds i uns estius calorosos. (2)

El fet de estar al bell mig de Catalunya fa que la comarca estigui ben comunicada per tren (RENFE i FGC), una vasta línia d’autobusos i una xarxa de carreteres de còmode accés des de les quatre capitals catalanes.

 

(1)     IDESCAT

http://www.idescat.cat/emex/?id=07#h0

(2) Climatologia comarcal (Generalitat de Catalunya)

http://www20.gencat.cat/docs/meteocat/Continguts/Climatologia/climatologies_comarcals/documents/Bages.pdf

(3) Consell Comarcal del Bages

http://www.ccbages.cat/

 

 

QUÈ ES POT VISITAR

El pas del temps ha deixat empremta en tots els indrets del Bages: des del territori agrari i les valls que l’acullen, tot passant per indrets patrimonials, (record del seu passat industrial) fins a espais on natura i cultura es creuen al servei de les persones.

 

http://www.barcelonaesmoltmes.cat/ca/turismeindustrial/

 

http://www.bagesturisme.net/cultura

 

       MONTSERRAT

Natura, espiritualitat, cultura i tradició són només alguns dels qualificatius que defineixen aquesta muntanya singular. El santuari de la verge homònima (popularment coneguda com “La Moreneta”), juntament amb un museu d’art que alberga algunes de les millors obres de la història de l’art, fan de Montserrat un indret que cal visitar almenys una vegada a la vida. 

http://www.montserratvisita.com/ca/index.html

 

http://www.bagesturisme.net/productes/mostra/id/19/%20La%20Montserrat%20Cultural

 

 

       PERLES DEL MODERNISME I DEL PASSAT INDUSTRIAL

La indústria, regada pel riu Llobregat, va fer fortuna al Bages durant el segle XIX, tal com ho demostren desenes d’emplaçaments (Parc de la Sèquia, Cellers Abadal o Muntanya de la Sal de Cardona) o les cèlebres colònies, que avui dia encara no deixen de sorprendre. Resultat de l’època, el modernisme i l’Art Déco també brillen a Manresa, on gràcies a la burgesia industrial ara hi podem admirar el Casino, la Casa Lluvià o els antics magatzems de Can Jorba.

 

 

QUÈ ES POT FER

Per gaudir de l’essència del Bages és indeslligable la relació que s’estableix amb el seu territori: tant a través de la descoberta dels paratges naturals com de la degustació dels productes que ofereix la terra.

 

       TURISME RURAL I GEOTURISME

       El geoturisme i els serveis que s’hi relacionen permeten desenvolupar activitats de turisme rural que revelen la cultura, el medi ambient i la manera de viure dels seus habitants. Espais únics com el Parc Natural de la muntanya de Montserrat, l’Observatori Astronòmic de Castelltallat, el Geoparc de la Catalunya Central o el conjunt patrimonial de Sant Benet de Bages donen forma a la identitat i el caràcter d’aquesta regió.

http://www.manresaturisme.cat/spa/anella-verda/

 

 

       ENOTURISME

       Les característiques climàtiques i del sòl del Bages permeten a la terra donar vinyes capaces de nodrir una categoria pròpia, la Denominació d’Origen del Pla de Bages. Coneguda per una vintena de varietats, com ara la del Picapoll (amb totes les variants), el Macabeu, el Chardonnay, la Garnatxa o el Syrah, entre d’altres, tots els cellers de la comarca ofereixen tasts, maridatges i diverses activitats en torn de la cultura del vi, al qual es ret homenatge cada tardor en la Festa de la Verema del Bages.

 

http://www.barcelonaesmoltmes.cat/ca/enoturisme/

 

   http://www.dopladebages.com/inicioGASTRONOMIA I FESTES. Més enllà de la tradició vinícola, el Bages produeix productes de la més alta qualitat, que s’han fet amb un lloc preeminent dins la gastronomia catalana: el tomàquet Rosa del Cardener, les mongetes de Castellfollit del Boix, l’oli d’oliva o diverses varietats de bolets quan n’és temporada, són alguns exemples. Pel que fa a les festes i tradicions, són de visita obligada la Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat, la Fira Medieval i la Fira de la Sal de Cardona, o la Festa de l’Arròs a Sant Fruitós de Bages i la dels Traginers de Balsareny.

 

http://www.bagesturisme.net/gastronomia

 

http://www.bagesturisme.net/fires-i-festes

 

POBLACIONS DEL BAGES

 

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS DEL BAGES

Telèfons d’urgències de Manresa

Emergències: 112

Policia local: 93 875 29 99

Ajuntament de Manresa

http://www.manresa.cat

Consell Comarcal del Bages

http://ccbages.es