El Maresme – Catalunya (Espanya)

SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

Estès des de la Serralada Litoral fins a la mar, i de Montgat a la Tordera, el Maresme, amb capital a Mataró, és sinònim de mar i de muntanya. 398,5 km2 i un total de 437.000 habitants conformen aquesta comarca (1), entre Barcelona i la Costa Brava.

Amb temperatures suaus a l’hivern, la calor estiuenca es veu afavorida per la brisa marina, la qual a la part muntanyosa contribueix que les temperatures siguin més fresques. És abundant la vegetació de suredes, rouredes (als cims del Montnegre), així com boscos de castanyers i vinyes, característiques del paisatge mediterrani.

La proximitat del Maresme amb Barcelona i el litoral nord de Catalunya fa que estigui ben comunicat per avió (aeroport d’El Prat), autobús i tren, i que hi conflueixin les principals carreteres i autopistes de Catalunya (3 i 4).

 

(1)     IDESCAT

http://www.idescat.cat/emex/?id=21#hfffff

(2)                                         Climatologia comarcal (Generalitat de Catalunya)

http://www20.gencat.cat/docs/meteocat/Continguts/Climatologia/climatologies_comarcals/documents/Maresme.pdf

(3) Costa de Barcelona Maresme

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/com-arribar

(4)   Consell Comarcal del Maresme

http://www.ccmaresme.es/

 

 

QUÈ ES POT VISITAR

Algunes poblacions del Maresme disposen del distintiu de Destinació de Turisme Familiar, la qual cosa indica que la diversitat d’activitats per gaudir-les és idònia per a tots els públics.

 

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/cultura

 

       PATRIMONI ARTÍSTIC I CULTURAL

Petits tresors del patrimoni artístic, històric i arquitectònic posen al descobert grans joies del Modernisme, del passat romà o les tradicions pròpies de la comarca. Sense oblidar les festes, les fires i els certàmens que hi tenen lloc durant tot l’any: el Festival de Jazz (Arenys de Mar), la Festa de la Verema (Alella) o el Psychobilly Meeting (Pineda de Mar) en són una petita mostra.

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/sites/default/files/publicacions/adjunt/22189.pdf

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/cultura/festes-i-fires

 

       PARCS DEL MARESME

Encara que tal vegada la comarca destaqui per la riquesa de la seva costa, el seu interior (les muntanyes, els boscos, les valls) conté la natura en estat pur: espais com el Parc del Montnegre i el Corredor, la Serralada Litoral o la Serra de la Marina, permeten conèixer de prop centenars d’espècies vegetals i animals, i obsequien, a més, amb una de les vistes més privilegiades de la contrada.

 

 

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/natura/parcs-del-maresme

 

QUÈ ES POT FER

Certificades com a Destinació de Turisme Esportiu, algunes localitats del Maresme posen a l’abast de tothom tot tipus de pràctiques esportives a l’aire lliure, amb l’espai natural i urbà com a marc principal. 

 

http://www.maresmeturisme.com/

 

http://www.maresme-turisme.com/

 

                       PLATGES I PORTS

Una cinquantena de platges, distribuïdes al llarg de 52 km de costa, conviden a ser descobertes quan s’acosta el bon temps. La resta de l’any, però, també és possible realitzar activitats nàutiques i de lleure en les modernes i actives instal·lacions dels seus ports.

 

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/platges-i-ports/platges-del-maresme

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/node/8033

 

 

  TURISME ACTIU, TERMALISME I ENOTURISME

Per als que no poden viure sense les emocions fortes, diversos espais oberts inciten a deixar-se endur per l’adrenalina: rutes en Segway, BTT i senderisme, o marxes nòrdiques i descens en bicicleta, entre moltes d’altres. Aquells que, en canvi, prefereixen relaxar-se i desconnectar, disposen d’una àmplia oferta de balnearis i centres de benestar. I els amants dels sentits i la joie de vivre també tenen el seu lloc al Maresme: s’endinsaran en el món de l’enoturisme i descobriran els processos de criança dels vins i caves de la comarca juntament amb els seus maridatges.

 

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/activitats-ludiques/turisme-actiu

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/activitats-l%C3%BAdiques/termalisme

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/activitats-ludiques/enoturisme

 

 

GASTRONOMIA. Tot partint de la idea que la comarca disposa de dues Denominacions d’Origen pròpies (la DO Alella de vins blancs i la DOP de la Mongeta del Ganxet), és palès que la cuina del Maresme és genuïna i miscel·lànica: des dels pèsols de la floreta, les maduixes i les cireres o el tomàquet Montserrat, fins a productes del mar com els calamars, les gambes i els escamarlans. Diverses fires i jornades gastronòmiques certifiquen aquesta passió: la Setmana del Vi, les Jornades Gastronòmiques del vi DO d’Alella o les Jornades Gastronòmiques de la cuina del bolet, entre d’altres.

 

http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/gastronomia

 

POBLACIONS DEL MARESME

·        Alella
http://www.alella.cat

·        Arenys de Mar
http://www.arenysdemar.cat

·        Arenys de Munt
http://www.arenysdemunt.cat

 

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS DEL MARESME

Telèfons d’urgències de Mataró

Emergències: 112

Policia local: 93 758 21 00

Ajuntament de Mataró

http://www.mataro.cat

Consell Comarcal del Maresme

http://ccmaresme.es