H1 Osona – Catalunya (Espanya)

H2       SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

Osona és una comarca situada entre el Prepirineu i les Serralades Costaneres (1), i la ciutat de Vic n’és la capital. Amb una extensió de 1.260 km2 i una població de 155.069 habitants, està formada per cinquanta-un municipis (2).

El clima d’Osona és mediterrani continental humit, i a les zones del nord i de l’est les precipitacions són abundants i regulars durant tot l’any. Els estius són calorosos i els hiverns freds, amb altes possibilitats de glaçades (3). L’alzinar muntanyenc, juntament amb les rouredes i les fagedes, és la vegetació principal, que neix gràcies a la humitat de les muntanyes orientals.

Situada estratègicament entre els Pirineus i la Costa Brava, a una hora de cotxe de Barcelona i Girona (i els seus respectius aeroports), i comunicada també per tren i autobús, regala una oferta turística en un entorn privilegiat i amb infinites propostes per a tots els visitants. (4)

(1)    Consell Comarcal d’Osona

https://www.ccosona.cat/

 

(2)    Dades demogràfiques i econòmiques de la comarca d’Osona  (IDESCAT, Institut d’Estadística de Catalunya)

http://www.idescat.cat/emex/?id=24#hfffff

 

(3)    Climatologia comarcal

http://www20.gencat.cat/docs/meteocat/Continguts/Climatologia/climatologies_comarcals/documents/Osona.pdf

 

(4)    Portal turístic d’Osona: “Descobreix l’essència” (història, espais naturals i paisatge, gastronomia, cultura popular, fires i mercats, pobles amb encant, activitats turístiques, patrimoni cultural, etc.)

http://www.osonaturisme.cat/

 

H2       HISTÒRIA I PATRIMONI

L’actual demarcació d’Osona (una part del que fou l’antic comtat d’Osona) data de la divisió territorial de 1936, i no correspon a cap divisió històrica concreta.

Però la petjada de la història en aquest territori es palpa en els seus museus i monuments: des dels poblats ibers i romans fins a l’art romànic dels monestirs, una arquitectura industrial d’alt valor i un patrimoni literari de primer ordre.

 

H2       QUÈ ES POT VISITAR

El patrimoni natural, arquitectònic, literari, artístic i industrial es respira en tots els racons de la comarca.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/descobreix_osona

 

H3         ESPAIS NATURALS I PAISATGE

La natura és l’espai per excel·lència d’Osona, i les muntanyes, que abracen tot el territori, formen part del característic paisatge osonenc. Indrets com Les Guilleries, el Collsacabra, Savassona, Gesbisaura... o els immensos parcs naturals ofereixen activitats per gaudir-ne tot l’any.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/espais_naturals_paisatge

 

H4       Parc Natural del Montseny

Ubicat a la part sud de la comarca, el Montseny és el massís més enlairat de la serralada Prelitoral catalana. Té un destacat interès natural i cultural, no només per la seva gran biodiversitat sinó també per l’empremta que ha deixat en l’obra d’artistes i intel·lectuals de tots els temps.

http://parcs.diba.cat/web/montseny

 

H4       Parc del Castell de Montesquiu

El Bisaura, format pels municipis de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà, és un indret d’una bellesa paisatgística inigualable. Boscos de pins, faigs i roures envolten el castell, un casal fortificat del segle X que mereix una visita.

http://parcs.diba.cat/web/montesquiu

 

H4       Espai Natural de les Guilleries-Savassona

A l’entorn del pantà de Sau i la vall de Vilanova, aquest espai disposa de 8.370 hectàrees poblades de zones boscoses, prats i cingleres d’una gran riquesa cromàtica.

http://parcs.diba.cat/web/guilleries

 

H3       RUTES DEL ROMÀNIC

L’expansió del romànic pels diversos territoris de la comarca és un dels seus secrets més ben guardats. Més de noranta monuments amb influència (total o parcial) de l’art d’aquesta època –especialment del segle XI al XIII– es poden descobrir a través de deu rutes temàtiques que tenen el romànic com a eix central.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/romanic

 

H3        TURISME INDUSTRIAL

Un dels conjunts patrimonials industrials més importants de Catalunya es troba a Osona, lligat sempre al riu Ter, el principal nucli d’aprofitament hidràulic de la zona des del segle XIX. El Museu del Ter de Manlleu (juntament amb el Museu de la Torneria de la Vall de Ges) mostren i difonen el valor històric de canals, fàbriques i colònies tèxtils, fàcilment identificables a través d’una agradable passejada per la riba del Ter.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/turisme_industrial

 

H3         RUTES LITERÀRIES

La terra osonenca és terra d’artistes. I destaquen dues figures cabdals de la literatura catalana moderna i contemporània: Jacint Verdaguer (1845-1902) i Miquel Martí i Pol (1929-2003), a l’entorn dels quals s’han creat rutes temàtiques que vinculen, indissociablement, poesia i territori.
http://www.osonaturisme.cat/seccio/rutes_literaries

http://www.osonaturisme.com/paisatges_escrits

POBLACIONS D’INTERÈS

 

        Vic

El nucli històric de la capital d’Osona proposa endinsar-se en diferents etapes històriques: edificis medievals, un temple romà del segle II, la catedral d’estil romànic, gòtic, barroc i neoclàssic, les muralles i un seguit d’edificis modernistes dignes d’admirar.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/ciutat_vic

 

       Viladrau

Aquest poblet amb encant, ideal per perdre’s entre els seus carrerons estrets i empedrats, es troba pràcticament dins el Parc Natural del Montseny, al cim d’un pujol de 840 metres d’alçada.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/pobles_encant_viladrau

 

       Rupit

Els carrers del casc antic de Rupit amaren el visitant del pas del temps i la història que respiren, especialment del seu passat medieval, i també a través de les seves captivadores cases de pedra dels segles XVI i XVII.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/pobles_rupit

 

QUÈ ES POT FER

Natura i cultura són inseparables en l’essència d’Osona, i això influeix, de forma directa, en el profit que es pot treure de la visita arreu de la comarca.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/descobreix_osona

 

SENDERISME I RUTES BTT

Fer senderisme es converteix en un petit luxe en els paratges osonencs: coves, salts d’aigua, rius i rieres, boscos de faigs i roures, camins amb ombra, senders...

Sense oblidar la bicicleta, que és un mitjà inigualable per descobrir el territori: a través de circuits senyalitzats es pot participar en proves com la Cabrerès-BTT o la Lluçanès-Feréstec, o bé gaudir de les dues rodes sense pressa i plàcidament.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/sendrisme

http://www.osonaturisme.cat/seccio/centres_btt

 

TURISME ACTIU A LA NATURA

La riquesa geogràfica de la comarca es pot apreciar des de tots els prismes: en vol amb globus aerostàtic, a través de circuits d’orientació o la via ferrada, en cavall, a peu, en 4x4 i fins i tot en Segway. Però també amb activitats per deixar-se endur, com ara el karting, l’escalada, la tirolina o el salt de pont, entre d’altres pràctiques més tranquil·les: el golf, el termalisme o la pesca.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/activitats_turisme_actiu

 

H3  CULTURA POPULAR, FIRES I MERCATS

Els mercats setmanals on es poden trobar tota mena de productes tenen lloc a totes les poblacions de la comarca. I un extens programa de fires temàtiques que tenen la cultura i la gastronomia com a protagonistes també omplen gran part dels caps de setmana de l’any: el Mercat de la Música Viva, el Mercat Medieval o el Mercat del Ram (a Vic), la Fira de l’Avet (a Espinelves) o el Festival de Cinema de Muntanya (a Torelló) només en són una petita mostra.

               http://www.osonaturisme.cat/seccio/cultura_popular_fires_mercats

 

GASTRONOMIA

Els embotits i els derivats del porc són els reis de la gastronomia osonenca. La llonganissa i la botifarra de Vic, el bisbe, la somalla, el fuet, la baiona... acompanyen productes artesans de la terra com els formatges, la pastisseria o la cervesa. Sense oblidar, però, aquells més preuats que proporciona la natura: els bolets i la tòfona.

http://www.osonaturisme.cat/seccio/gastronomia_restaurants_a_osona

 

H2  POBLACIONS D’OSONA

 

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS

Telèfons d’urgències de Vic

Emergències: 112

Policia local: 93 889 44 44

Ajuntament de Vic

http://www.vic.cat/

Consell Comarcal d’Osona

https://www.ccosona.cat/