El Vallès – Catalunya (Espanya)

SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

El Vallès és una comarca natural ubicada a la depressió prelitoral de Catalunya, dividida en dues comarques administratives (1 i 2): el Vallès Occidental (amb capitalitat compartida a Sabadell i Terrassa) i el Vallès Oriental (amb capital a Granollers), ambdues a la província de Barcelona (3 i 4).

El clima del Vallès Occidental és mediterrani prelitoral central, amb estius calorosos (22-23 °C) i hiverns freds (6-8 °C). El del Vallès Oriental, en canvi, varia lleugerament segons si les localitats són més o menys a prop dels massissos. Les precipitacions i les temperatures més fredes es troben en els indrets de muntanya; i en els indrets més allunyats, els estius són calorosos i els hiverns moderats (5).

Les principals carreteres de Catalunya i França comuniquen amb el Vallès, així com una àmplia xarxa ferroviària (RENFE i FGC) i línies d’autobusos des de Barcelona.

(1)      Consell Comarcal del Vallès Occidental

http://www.ccvoc.cat

(2)                                          Consell Comarcal del Vallès Oriental

http://www.vallesoriental.cat/

(3)      Dades demogràfiques i econòmiques de la comarca del Vallès Occidental (IDESCAT, Institut d’Estadística de Catalunya)

http://www.idescat.cat/emex/?id=40#hfffff

(4)      Dades demogràfiques i econòmiques de la comarca del Vallès Oridental (IDESCAT, Institut d’Estadística de Catalunya)

http://www.idescat.cat/emex/?id=41#hfffff

(5)      Climatologia comarcal

http://www20.gencat.cat/docs/meteocat/Continguts/Climatologia/climatologies_comarcals/documents/VallesOccidental.pdf
http://www20.gencat.cat/docs/meteocat/Continguts/Climatologia/climatologies_comarcals/documents/VallesOriental.pdf

 

QUÈ ES POT VISITAR

Art, patrimoni històric i arquitectònic, festes, fires tradicionals... però sobretot paratges naturals i paisatges únics que permeten copsar el territori amb els cinc sentits.

http://www.turismevallesoccidental.cat/

http://www.turismevalles.net/

 

       VALLÈS OCCIDENTAL

       ART, CULTURA I PATRIMONI. Jaciments tardo-romans (Rubí), monestirs i ermites medievals (Sant Cugat, Gallifa i Cerdanyola), edificis modernistes i arquitectura industrial (Sabadell i Terrassa) testimonien la llarga història de la comarca.

      NATURA. La natura vallesana demana ser viscuda a través dels seus parcs naturals de grans extensions (Collserola, Sant Llorenç del Munt i l’Obac) i indrets com el Puig de la Creu (Castellar i Sentmenat), la millor talaia de la contrada: rius, turons i valls són l’escenari de tota mena d’activitats de turisme actiu.

 

http://www.turismevallesoccidental.cat/ctvoc/rcturistics/index.php?apartat=240

 

      VALLÈS ORIENTAL

       ART, CULTURA I PATRIMONI. Des del passat neolític i les petjades dels ibers fins a l’arquitectura modernista (Cardedeu, Figaró-Montmany), un gran nombre de museus posen a l’abast del visitant els secrets més ben guardats de la comarca.

       NATURA. Els veritables pulmons del Vallès es troben als parcs naturals (del Montseny, del Montnegre i el Corredor), però també en les possibilitats que ofereix el termalisme (La Garriga i Caldes de Montbui), de gran tradició a la zona.

http://www.turismevalles.net/cat/natura/2.html

 

 

QUÈ ES POT FER

Tant per als amants de les emocions fortes i dels esports com per a aquells que troben en la cultura i el desassossec la millor manera de gaudir del temps d’oci, el Vallès té propostes irresistibles.

 

                       VALLÈS OCCIDENTAL

Des de passejades en BTT fins a trekking, espeleologia, escalada o senderisme pels espais naturals amb rutes dissenyades per treure el màxim profit del territori. Sense oblidar les jornades culturals (castellers, els Tres Tombs o les sardanes) i gastronòmiques (l’Aplec del Pa) que tenen lloc durant l’any arreu de la comarca.

http://www.turismevallesoccidental.org/perfil/ctvoc/recursos/recursos/actiu.pdf

 

  VALLÈS ORIENTAL

Els fans del motor troben aquí el seu paradís: el Circuit de Catalunya de Fórmula 1 i motociclisme (Montmeló) i Les 24h de Ciclomotors de la Vall de Tenes. Però també hi ha propostes per a practicar el senderisme (ruta Els 3 monts), el golf, el turisme eqüestre, activitats aèries i cicloturisme, entre moltes d’altres.

http://www.turismevalles.net/cat/turisme-actiu/30.html

 

GASTRONOMIA. Al Vallès Occidental no es pot deixar de tastar el mató, la mistela i el vi ranci d’Ullastrell, la mongeta del Ganxet (Sant Llorenç Savall), la Palaudina de Terrassa, el tomàquet rosa (Castellbisbal), el vermut de Sabadell o la botifarra d’ou de Sentmenat.

Però al Vallès Oriental tampoc no els falten propostes per al paladar: les carns guisades amb bolets, els moixernons, els fideus i l’arròs a la cassola, la brandada de bacallà, els borregos, els carquinyolis o les pedres del Montseny... fan les delícies de locals i visitants.

http://www.turismevallesoccidental.org/perfil/ctvoc/recursos/recursos/de_la_terra_al_plat.pdf

http://www.turismevalles.net/cat/gastronomia/3.html

 

H2  POBLACIONS DEL VALLÈS

VALLÈS OCCIDENTAL

VALLÈS ORIENTAL

 

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS DEL VALLÈS OCCIDENTAL

Telèfons d’urgències de Sabadell i Terrassa

Emergències: 112

Policia local: 900 112 092 / 93 780 55 55

Ajuntaments de Sabadell i Terrassa

http://www.sabadell.cat
http://www.terrassa.cat

Consell Comarcal del Vallès Occidental

www.ccvoc.cat

_______

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS DEL VALLÈS ORIENTAL

Telèfons d’urgències de Granollers

Emergències: 112

Policia local: 93 842 67 05

Ajuntament de Granollers

http://www.granollers.cat

Consell Comarcal del Vallès Oriental

www.vallesoriental.cat