La Selva – Catalunya (Espanya)

SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ

La Selva és una comarca situada, principalment, a la província de Girona, entre la Costa Brava i la Serralada Transversal. La capital és Santa Coloma de Farners, ubicada al centre de la comarca, a la plana interior. (1)

La biodiversitat del territori de la Selva és notòria, i va des dels massissos del Montseny i Les Guilleries, passant per la plana del riu Ter, fins a arribar al litoral del mar Mediterrani, oferint diferents paisatges naturals i nombroses varietats de flora i fauna. (2)

No obstant això, la característica principal és, sens dubte, l’aigua. La Selva és coneguda també com “la comarca de l’aigua”, per la seva presència permanent i perquè és font de riquesa, cultura, bellesa i alhora el segell identitari d’aquesta àrea, anomenada la zona humida de Catalunya. Rius, rieres i rierols donen vida als frondosos boscos que són l’origen del nom de la comarca, on es poden comptar fins a 500 fonts. L’aigua en totes les seves formes i gustos: dolça o salada, calma o brava, termal o esportiva.

La Selva ofereix benestar a través de les aigües termals i mineromedicinals que brollen a les poblacions balneàries de Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners i Sant Hilari Sacalm. Per a qui cerca natura, pau i calma, a l’estany de Sils, antic gran llac natural que fou dessecat per obtenir més terres de cultiu, encara es troben zones humides amb gran biodiversitat de flora i fauna.

La Selva és alhora l’inici de la Costa Brava, amb 25 km de litoral plens de platges com les de Blanes i Lloret de Mar o cales com les de Tossa de Mar –que és també una vila medieval amb castell propi– mereixedores d’una visita. (3)

La comarca s’emmarca entre serralades, massissos i cingleres. Al Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera per la UNESCO, els rierols i les màgiques fonts emanen entre els boscos verds d’aquest pulmó de vegetació pur i net on els amants de la natura troben el seu espai ideal. A l’Espai Natural de Les Guilleries es pot gaudir d’unes esplèndides vistes panoràmiques.

Els que gaudeixen dels plaers de la gastronomia poden visitar el Centre Gastronòmic Domus Sent Soví, a Hostalric, una de les poblacions d’interior més destacades, o bé descobrir alguna de les rutes gastronòmiques selvatanes, com ara la del “salsafí” o la “suca-mulla”.

 

(1) Consell Comarcal de la Selva

http://www.selva.cat

(2) Climatologia comarcal (Generalitat de Catalunya)

http://www20.gencat.cat/docs/meteocat/Continguts/Climatologia/climatologies_comarcals/documents/Selva.pdf

(3) Costa Brava Turisme

http://ca.costabrava.org/

 

QUÈ ES POT VISITAR

Els espais naturals i el patrimoni cultural són dos elements indissociables que en aquest territori van de la mà i esdevenen una atracció turística en si mateixos.

            RUTA DELS CASTELLS

El patrimoni arquitectònic de la Selva és indeslligable de la seva història, i una petita mostra en són els castells. A Tossa de Mar, l’únic exemple de fortificació medieval a la costa de Catalunya; a Arbúcies, el castell gòtic de Montsoriu; el castell i l’ermita de Farners, envoltats de fonts termals i natura, a Santa Coloma de Farners; a Susqueda, el castell de Fornils, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional; a Brunyola, el castell de Ramon Berenguer III, i el majestuós conjunt medieval d’Hostalric.

http://www.laselvaturisme.com/patrimoni-cultura/castells/#go

 

            ESPAIS NATURALS

No és fortuït, doncs, que la Selva sigui coneguda com “la comarca de l’aigua”, ja que els seus espais naturals no es conceben sense aquest element. L’estany de Sils, amb itineraris i miradors; el Parc Natural del Montseny i els seus paisatges forestals, o el massís de les Guilleries i les seves fonts –a Sant Hilari Sacalm– són una bona proposta per gaudir de la natura en estat pur.

http://www.laselvaturisme.com/aigua-natura/

 

          JARDINS BOTÀNICS

Els apassionats de la botànica i la flora salvatge tenen la seva joia particular a la Selva, on els immensos jardins es converteixen en un bon pretext per admirar, de retruc, els paisatges més atractius de la contrada. A Blanes, el Jardí Botànic Marimurtra és un dels més bonics de la Mediterrània i compta amb més de 3.000 espècies vegetals exòtiques i de dimensions espectaculars. El Jardí Botànic Tropical Pinya de Rosa, entre Blanes i Lloret de Mar, és el millor exemple de flora tropical, amb més de 7.000 espècies. I molt a prop, sobre un penya-segat, el Jardí de Santa Clotilde, dissenyat a la manera clàssica i inspirat en el Renaixement italià.

http://www.laselvaturisme.com/aigua-natura/jardins-botanics/#go

 

QUÈ ES POT FE

Treure profit de les experiències que la geografia i la natura de la comarca ens regalen és possible de gairebé totes les maneres imaginables.

        PLATGES I CALES

Tant si l’objectiu és refrescar-se en les aigües cristal·lines com passejar i gaudir de la singularitat del paisatge, les cales i les platges són el millor refugi. Cala Bona (a 3 km de Tossa), on els pins acaricien la mar; Cala d’en Trons (Lloret), ideal per a pescar i fer busseig, o Cala Futadera (Tossa), la cala de la calma, són només algunes de les cales amb encant de la comarca. I pel que fa a les platges, la majoria amb serveis i ben comunicades, cal tenir en compte, entre d’altres, la de Sa Boadella, la de Treumal o la de Fenals (a Lloret), i la de Giverola o la d’Es Codolar (a Tossa).

http://www.laselvaturisme.com/aigua-natura/platges-cales/

 

         TURISME ACTIU: SENDERISME I BTT

Una vintena d’itineraris i camins permeten realitzar senderisme i rutes en BTT, una bona excusa per descobrir els indrets (d’interior i de costa) on no arriben els cotxes ni les multituds: la Ruta de les Pedreres (la Cellera de Ter), la Ruta Marxa de les Platges (Lloret de Mar) o la Ruta al pou del Glaç de Buscatell (Maçanet de la Selva), en són alguns exemples.

http://www.laselvaturisme.com/directori/que-fer/senderisme/#go

http://www.laselvaturisme.com/directori/que-fer/btt/#go

 

           TERMALISME

L’aigua, omnipresent a la comarca, ofereix també propostes de termalisme per als que busquen relaxar-se: balnearis, termes, spas i centres de benestar per a totes les necessitats i butxaques. A Caldes de Malavella, l’històric hotel balneari Vichy Catalán –fascinant per la seva arquitectura modernista– i l’hotel balneari Prats –d’estil neoclàssic–, mereixen doblement una visita.

http://www.laselvaturisme.com/directori/que-fer/termalisme/#go

 

GASTRONOMIA

Per degustar la Selva més saborosa es proposen quatre rutes, que són un viatge per la diversitat de la seva gastronomia: la “Ruta del Salsafí”, una planta mediterrània molt emprada en els guisats que, amb el temps, ha esdevingut una petita exquisidesa; la “Ruta més dolça”, basada en les postres i les delicadeses de pastisseria que caracteritzen cada població; la “Ruta de la botifarra de la Selva”, un dels productes més preuats en totes les seves variants: negra, blanca, de perol, dolça, de bolets, volcànica..., i la “Ruta suca-mulla”, les postres genuïnes que consisteixen en sucar teules i dolços típics en el licor de ratafia.

 

http://www.laselvaturisme.com/la-selva/la-gastronomia-de-la-selva/

 

POBLACIONS DE LA SELVA

 

TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS

Telèfons d’urgències de Santa Coloma de Farners

Emergències: 112

Policia local: 704 10 00 92

Ajuntament de Santa Coloma de Farners

http://www.scf.cat

Consell Comarcal de la Selva

www.selva.cat