Viure tot l'any, retirar-se, jubilar a la Costa Brava

 Calella de Palafrugell, Baix Empordà, Costa Brava

MASIES, CASES DE POBLE, CASES DE PEIEDRA, APARTAMENTS, ETC.

Existeix en aquests moments una àmplia oferta de tot tipus d'habitatge en totes les poblacions del litoral de la Costa Brava, des de Sant Feliu de Guíxols fins Cadaqués. Tant al litoral com a poblacions de l'interior l'oferta és diversa i molt atractiva amb possibilitats per a totes les economies, des Masies, Viles, casa de Camp, casa de poble, de pedra, etc.

L'adequació dels preus dels diferents tipus d'habitatges obren un ventall de possibilitats molt interessants per a les persones que desitgin s'instal·lés en aquests contorns.

La climatologia benigna, una gastronomia extraordinària, la bona cobertura de l'assistència sanitària, les immillorables xarxes de comunicacions de què disposa, l'àmplia i variada oferta lúdica esportiva, fan de la Costa Brava una de les destinacions més desitjat.

GASTRONOMIA

La cuina Mediterrània és una mostra evident de la generositat de la nostra terra.

Amb excel·lents i variats peixos i mariscs que donen lloc als típics plats, com són els suquets de peix variats, al forn, a la planxa, etc.

L'horta de la disposa la Costa Brava un ampli assortit de fruites, verdures i hortalisses de temporada de més alta qualitat. Els seus productes carnis són d'extraordinària qualitat com la vedella, xai, cabrit, pollastres i conills. Criats a la zona de forma natural.

La barreja de tots aquests elements és el que ha donat a la nostra cuina la varietat de gustos i contrastos que la distingeix, i que es materialitza en l'anomenada cuina del mar i muntanya.

El major secret de la qualitat de la nostra cuina és la utilització de productes autòctons i de qualitat: l'arròs de Pals, que és l'element base d'una multitud de plats; la gamba de Palamós i el peix de la Costa Brava, com el peix blau palangre, que es poden degustar sols o acompanyats; les verdures i hortalisses, que, fresques o cuites, són ingredient fonamental de saboroses amanides; els diferents guisats, els estofats ...

En aquest sentit, a la nostra comarca s'està duent a terme una notable tasca de recuperació de productes. L'escarola de cabell d'àngel i la mongeta d'ull ros, per exemple, són productes típics de l'Empordà que, per diversos motius, havien deixat de cultivar-se. Un grup d'hortolans empordanesos va iniciar la recuperació d'aquests productes, que ja es poden degustar en els restaurants de La cuina de l 'Empordanet.

Però la nostra terra ofereix altres productes típics que destaquen tant per l'ús de matèries primeres autòctones com per una llarga experiència en l'elaboració: la botifarra dolça, els bunyols artesanals, el mató embolicat en un drap i el formatge fresc, ideals per preparar excel·lents amanides i postres, els sofregits, les picades d'all i julivert, l'allioli ...

Les 17 campanyes gastronòmiques que s'organitzen a la comarca us permetran tastar tots aquests productes, amb les particularitats que distingeixen l'estil propi de cada restaurador.

Però la nostra cuina no es manté viva només per la tradició, sinó també per la innovació, l'experimentació i la creació de nous plats, que són les virtuts que donen continuïtat a una cultura culinària. L'Aula de gastronomia de l'Empordà és el principal centre de foment d'aquestes iniciatives, que es promouen pensant no només en els nostres professionals i ciutadans, sinó també en aquells visitants que volen aprendre una mica més sobre la nostra cuina i per als quals s'organitzen cursets durant tot l'any.

Del Baix Empordà posa a la vostra disposició l'Espai del Peix projecte del Museu de la Pesca (Ajuntament de Palamós), que vol contribuir al coneixement, la sostenibilitat i la gastronomia dels productes pesquers desembarcats a la llotja de Palamós posant en valor aquelles espècies poc cotitzades però amb un alt valor culinari i gastronòmic, fent al mateix temps pedagogia. L'Espai del Peix ofereix una gran diversitat de tallers, visites guiades a la subhasta de peix i show cookings per a tot tipus de públics.

Per finalitzar, una visita al Centre d'interpretació de la Gastronomia "La Cuina a Catalunya" situat a Palafrugell, us permetrà descobrir la històrica de la gastronomia i l'evolució del turisme a l'Empordanet.

L'any 1995 setze restaurants de la comarca del Baix Empordà es van constituir formalment com un col·lectiu gastronòmic amb el nom de La cuina del l'Empordanet amb l'objectiu de promocionar la qualitat gastronòmica del territori i convertir l'Empordà en una destinació gastronòmica de primera magnitud .

D'altra banda, una gran majoria de restaurants de la nostra comarca s'han unit per contribuir també en la difusió de la gastronomia organitzant campanyes i jornades gastronòmiques en col·laboració amb els ajuntaments del seu municipi. Són exemple les associacions El Plat Blau (Calonge-Sant Antoni, Palamós i Vall-llobrega), L'Estació Nàutica L'Estartit - Illes Medes (Torroella de Montgrí - L'Estartit) o ​​els municipis de Begur, la Bisbal d'Empordà, Palafrugell, Pals, Sant Feliu de Guíxols, Mont-ras i Santa Cristina d'Aro.

De tota aquesta base sorgeixen els nostres plats més característics: escalivades, amanides, pomes farcides de carn, Fricandos, platillos, rostits, sèpia amb pèsols, suquets de peix, arrossos, pollastre amb escamarlans, cremes ...

SERVEIS ASSISTENCIALS I SANITARIS

Totes les poblacions de la costa Brava disposen d'un CAPS "Centres d'Atenció Primària de Salut"

Els CAPS són "Centres d'Atenció Primària de Salut" on es brinda assistència sanitària essencial, basada en mètodes, tecnologies i pràctiques, científicament fundades i socialment acceptables posades a l'abast de totes les famílies.

HOSPITALS DE GIRONA

• Clínica Doctor Bofill

Sant Antoni Maria Claret, 20, 17001, Girona

Telèfon: 972204350 Fax: 972208386

• Clínica Girona

Joan Maragall, 26, 17002, Girona

Telèfon: 972204500 Fax: 972206666

• Clínica Muñoz

Jaume I, 76, 17001, Girona

Telèfon: 972201250 Fax:

• Clínica Salus Infirmorum

Mossèn Lluís Constans, 130, 17820, Banyoles, Girona

Telèfon: 972570208 Fax: 972573202

• Clínica Santa Creu

Santa Llogaia, 27, 17600, Figueres, Girona

Telèfon: 972503650 Fax: 972501754

• Hospital Comarcal de la Selva

Cala de Sant Francesc, s / n. , 17300, Blanes, Girona

Telèfon: 972353264 Fax: 972353343

• Hospital de Campdevànol

Ctra. De Gombrèn, s / n. , 17530, Campdevànol, Girona

Telèfon: 972730028 Fax: 972730305

• Hospital de Figueres

Rector Aroles, s / n. , 17600, Figueres, Girona

Telèfon: 972501400 Fax: 972670313

• Hospital de Girina Doctor Josep Trueta

Avgda. de França, s / n. , 17007, Girona

Telèfon: 972202700 Fax: 972212754

• Hopital de Palamos

Hospital, 36, 17230, Palamos, Girona

Telèfon: 972600160 Fax: 972602437

• Hospital General de Santa Caterina

Plaça Hospital, 5, 17001, Girona

Telèfon: 972201450 Fax: 972226205

Enllaç d'interès.

https://www.google.es/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=hospitales+en+costa+brava&rflfq=1&rlha=0&tbm=lc

UNA BONA XARXA FERROVIÀRIA I les autovies, autopistes.

Vies Aèries

Aeroport de Barcelona. El Prat és un aeroport espanyol d'Aena.

Es troba 15 quilòmetres al sud-oest del centre de Barcelona ia tres quilòmetres del Port de Barcelona.

A tres entre els termes municipals del Prat de Lobregat, Viladecans i Sant Boi de Llobregat a una alçada de quatre metres sobre el nivell mitjà del mar.

Disposa de dos terminals de passatgers, una terminal corporativa i un centre de càrrega aèria.

És el major aeroport en extensió i tràfic de Catalunya i el segon de més trànsit d'Espanya després de l'Aeroport de Madrid - Barajas. Actuamente rebatejat amb el nom de Aldofo Suarez.

L'any 2012 va aconseguir situar-se en el tercer lloc del rànquing europeu i en el primer d'Espanya pel que fa a passatgers de vols directes.

A l'agost de 2013 va ser, per primera vegada, l'aeroport espanyol amb més trànsit de passatgers en un mateix mes i, en els mesos de juliol i agost de 2014, va superar per primera vegada els quatre milions de passatgers en un mateix mes.

El 2014 el tràfic total va ascendir a 37. 559.044 passatgers, que suposa un creixement del 6,7% respecte a l'any anterior i rècord històric de passatgers.

L'Aeroport de Girona.

Oficialment nomenat com Aeroport de Girona-Costa Brava, està situat a 13 quilòmetres de la ciutat de Girona, donant servei a tota la Costa Brava, es troba a 100 quilòmetres de la ciutat de Barcelona.

En l'actualitat és un dels aeroports que més creixement ha experimentat en els últims anys, a causa fonamentalment al fet de ser una de les principals bases de la companyia Ryanair a Europa.

El 2009 va moure 5.510.970 passatgers, va gestionar 49.927 operacions i 184 tones de càrrega. El que el va portar a ser el 9è aeroport espanyol per nombre de passatgers.

Xarxa de carretera viària- autovies i autopistes.

A Catalunya hi ha 12.000 quilòmetres de vies per al trànsit d'automòbils, encara que 10.843 d'aquests quilòmetres corresponen a carreteres de calçada única. 962 quilòmetres són d'autopistes: d'ells, 655 quilòmetres són de peatge i 307 són lliures de pagament.

De més de 12.000 quilòmetres de vies, 5.600 corresponen a vies la titularitat del qual ostenta la Generalitat de Catalunya amb 4.400 a les diputacions provincials, i 1.988 al Ministeri de Foment de l'Administració central. L'estructura de les autopistes està centralitzada cap a Barcelona.

A-2, que uneix Barcelona amb Lleida per Igualada i Cervera.

AP-2, (de pagament) que uneix Barcelona amb Lleida. Després, continua cap a Saragossa i Madrid.

AP-7, coneguda com Autopista del Mediterrani, travessa Catalunya unint, d'una banda, Barcelona amb la Jonquera passant per Girona i Barcelona amb València passant per Tarragona. L'AP-7 té un desviament que uneix Molins de Rei amb Montmeló, evitant passar per Barcelona ciutat. Aquesta carretera, la B-30, és el tercer cinturó de Barcelona i vèrtebra de nord a sud la populosa i industriosa comarca del Vallès.

C-16, coneguda també com Autopista de Monserrat / Autovia Eix del Llobregat, uneix Barcelona amb Berga.

C-25, uneix Riudellots de la Selva (Girona) amb Cervera (Lleida) evitant Barcelona. Té 153 quilòmetres i és coneguda com a Eix Transversal.

C-31 / C32, també batejada amb el nom de "Autopista Pau Casals", uneix Barcelona amb Vendrell amb túnels que eviten el Parc natural del Garraf. Amb una longitud total de 56,3 quilòmetres, la C-32 és l'autopista més cara d'Europa al tenir dos peatges. C-32 també és el nom que rep l'autopista de pagament que uneix Barcelona i Palafolls (porta d'accés a la Costa Brava), encara que en aquest tram de 49 quilòmetres és coneguda com "Autopista del Maresme".

C-33, és un accés a Barcelona pel nord de la ciutat, que connecta amb l'AP-7.

C-58, és l'autopista amb major densitat de vehicles de Catalunya i la primera en disposar d'un carril Bus-VAO. Aquesta autopista és un accés a Barcelona pel nord i connecta amb la C-16 a l'altura de Terrassa.

Autopista del Maresme, uneix Montgat amb Tordera / Blanes. (Costa Brava).

Xarxa Ferroviària

Catalunya va ser el primer territori peninsular espanyol a tenir ferrocarril. Va ser el 28 d'octubre de 1848 quan es va inaugurar la línia entre Barcelona i Mataró, que cobria una distància de 28,4 km. En els anys següents, abans de l'entrada del segle XX, es van construir més de 1.000 quilòmetres de via (gairebé el 80 per cent de les vies actuals), amb diverses rutes entre les principals ciutats catalanes i Barcelona. La majoria de les vies van ser finançades pel capital privat d'industrials que volien agilitzar el transport de les seves mercaderies cap a la gran ciutat.

Actualment, malgrat que s'han modernitzat els trens, la xarxa viària segueix sent pràcticament la mateixa que fa 100 anys, amb una estructura molt centralitzada cap a Barcelona.

Les dues rutes principals són la de la costa, que uneix França amb la Comunitat Valenciana pel litoral català, i la ruta cap a Saragossa, que uneix Barcelona amb Lleida passant per Manresa.

Les propietàries de les línies ferroviàries de Catalunya són l'ADIF i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Operen a Catalunya les operadores Renfe Operadora i la mateixa FGC.

AVE Tren d'Alta velocitat.

En els primers mesos del 2008, va entrar en servei la línia d'alta velocitat AVE, amb 3 línies en servei: Barcelona-Madrid, Barcelona-Sevilla i Barcelona-Màlaga.

La línia d'alta velocitat serà prolongada fins a la frontera francesa, on continuarà fins a connectar amb l'actual xarxa francesa d'alta velocitat, amb la qual cosa s'establirà també una connexió ferroviària ràpida entre Barcelona i París.

D'altra banda, el govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar al desembre de 2005 un pla per construir 1.100 km de noves línies, 300 en vies convencionals i 800 en vies d'alta velocitat, que uniran les principals ciutats catalanes de forma transversal. El pla suposarà la inversió de 25.000 milions d'euros entre el 2006 i el 2026.

ÀMPLIA OFERTA ESPORTIVA I DE LLEURE.

La Costa Brava és un cúmul inesgotable de paisatges, platges, pobles, sensacions, gent i possibilitats. A través dels seus 214 km de costa trobarem reserves naturals com el Cap de Creus o les Illes Medes. Pobles que conserven l'encant mariner que els va fer ser visitats per personatges llegendaris com Cadaqués o el Port de la Selva. Centres turístics com Roses o Platja d'Aro. I diferents pobles com Calella de Palafrugell o Llafranc que fan que la gent vagi any rere any.

La Costa Brava disposa d'una àmplia oferta d'activitats per satisfer el turisme que es desplaça fins a les nostres costes. Aquesta àmplia oferta d'activitats permet cobrir totes les demandes, des de les més exigents fins les més econòmiques.

A la Costa Brava podem practicar esports d'aventura, nàutics, senderisme, golf, Pitch & Putt, Senderisme, Bicicleta de carretera o BTT, Hípica, Segway, Vol en globus, Vol en avioneta, Vol en paracaigudes, Submarinisme, Vela lleugera, Caiac , Windsurf o kitesurf, Esquí nàutic, Skibus, Pàdel, Tennis. etc.etc.

GOLF

Hi ha diversos camps de golf a la província de Girona. Pots escollir jugar tenint vistes al mar o vistes a les muntanyes. El camp de golf més a prop de Girona ofereix classes de tots els nivells i també per a nens.

Girona.Campo Girona Golf

Urbanitzacions Golf Girona, sn

17481 Sant Julià de Ramis Telèfon: +34 97.217 1641

Camp de golf Gualta

Ctra. Torroella de Montgrí a Parlava, km 0.5

E17257 Gualta. Baix Empordà Telèfon: +34 97 276 0338 o +34 97 275 5082

Club de Golf Costa Brava

Urb. Golf Costa Brava 'La Masia'

17246 Santa Cristina d'Aro Telèfon: +34 97.283 7055

Club de Golf Peralada

Paratge de la Garriga, sn

17491 Peralada Telèfon: +34 97.253 8287

Club Golf d'Aro-Mas Nou

Urb. Mas Nou, sn

17250 Platja d'Aro Telèfon: +34 97.281 6727

Empordà Golf

Ctra. Palafrugell-Torroella de Montgrí

17257 Gualta Telèfon: +34 97.278 2030

SHOPPING

Si voleu aprofitar l'estada a la Costa Brava per anar a comprar a un centre comercial o les zones de botigues dels principals municipis i ciutats, trobareu tot tipus de comerços: roba, joieria, calçat, perfumeria, regals ... Les ciutats de Girona, Figueres o Palafrugell disposen d'una àmplia oferta de botigues de primeres marques i també d'establiments de productes locals. A més, en els principals municipis turístics com Roses, Platja d'Aro o Lloret de Mar podeu trobar una magnífica oferta comercial. Una bona opció és anar a la Roca Village, l'outlet de la Roca del Vallès, que ofereix més de cent establiments de les millors marques.

CASINOS

Castell de Peralada

Direcció: Plaça del Carme, 1, Peralada, Girona. Espanya

Telèfon: +34 972 53 80 11

Flamenc Gran Casino Costa Brava

Adreça: Avinguda Vila de Tossa, 27-43,17310 Lloret de Mar, Girona. Espanya

Telèfon: +34 972 37 25 75

PARCS AQUÀTICS

Water World. Carretera Vidreres km. 1,2 17310. Lloret De Mar (Girona)

Aquadiver. Carretera Circumval·lació, s / n 17250. Platja D'aro (Girona)

Acuabrava. Carretera de Cadaqués, km. 0.78 17480. Roses (Girona)

PARCS NATURALS

Aiguamolls de l'Empordà

El Cortalet - Ctra. De Sant Pere Pescador km 13,6

17486 Castelló d'Emouríes (l'Alt Empordà)

Telèfon: (+34) 972.454.222

Cadí-Moixeró

Oficina de turisme Alp - Av. Tossa d'Alp, 6. 08695 Bagà

Telèfon: (+34) 938.244.151

Cap de Creus

Seu del Cap de Creus - Monestir de Sant Pere de Rodes

17489 Port de la Selva (l'Alt Empordà)

Telèfon: (+34) 972.193.191

Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera

C. Amadeu Sudrià, 3

17753 Espolla (l'Alt Empordà)

Telèfon: (+34) 972.545.079

Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter

Passeig del Port, s / n - Espigó de Llevant

17258 L'Estartit (Torroella de Montgrí) (Baix Empordà)

Telèfon: (+34) 972.751.701

Parc Natural del Montseny

Museu de la Gabella - C. Major, 6

17401 Arbúcies. (La Selva)

Telèfon: (+34) 972.860.908

Zona Volcànica de la Garrotxa

CASAL DELS VOLCANS - Av. Santa Coloma, s / n

17800. Olot (La Garrotxa)

Telèfon: (+34) 972.268.112

DADES GEOGRÀFIQUES

La Costa Brava s'estén al llarg de la província de Girona, de 5.885Km2, a l'extrem nord-est de Catalunya. Aquesta limita al Nord amb la Serralada del Pirineu ia l'Oest amb el riu Tordera i Malgrat de Mar, la primera població de la província de Barcelona. La Costa Brava s'estén al llarg de 158 quilòmetres lineals (85 milles nàutiques) i 256 quilòmetres de perfil de costa amb les següents coordenades geogràfiques: entre els 41º40 'i els 42º30' de latitud N i els 5º27 'i els 7º de longitud E. Les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva conformen la Costa Brava.

CLIMATOLOGIA

El clima de la Costa Brava és típicament Mediterrani, caracteritzat per estius secs i càlids, i hiverns moderadament freds. De totes maneres, per la seva diversitat geogràfica i amplitud es troben climes diferenciats segons la latitud i proximitat al mar. Una gran característica de la meteorologia de la regió és la freqüència i força amb què bufa el vent del nord, anomenat Tramuntana.

OROGRAFIA

L'orografia de la costa és abrupta combinada amb platges i cales envoltades de vegetació i un bosc de pins i alzines. La geo-morfologia que presenta ha permès preservar alguns segments del paisatge original. El paisatge i la conformació del mateix fan de la Costa Brava un paratge idoni per a la pràctica de la navegació i d'esports nàutics permetent gaudir al mateix temps d'un entorn ple d'encant i llocs per visitar.

La Costa Brava ha estat la inspiració de molts artistes i cineastes que, captivats per l'encant que ofereix el seu paisatge l'han convertit en escenari de la seva obra.

DADES DEMOGRÀFIQUES

La població de la Costa Brava és de 635.5902 2 de habitants distribuïts de la següent manera:

COMARCAS

                             Habitants /  Densitat (hab / km2)

  • Girones              175.148           304,39
  • Alt Empordà       135.413             99,75
  • Baix Empordà     130.738          186,32
  • La Selva              164.646            65,46
  • Pla de l'Estany      29.645          112,79

ESPAIS NATURALS MARÍTIM-TERRESTRES

La Costa Brava compta amb un gran ventall d'espais naturals entre els quals es destaquen, per la seva localització litoral els següents:

Cap de Creus

El Parc Natural de Cap de Creus es crea el 12 març 1998 constituint el primer parc maritimoterrestre del país amb 10.813Ha terrestres i 3.073Ha marines. L'àrea terrestre inclou tres paratges naturals d'interès nacional (PNIN): Cap Gros-Cap de Creus, Punta Falconera-Cap Norfeu, la Serra de Rodes i totes les illes localitzades dins dels límits marins del parc. La zona marina inclou tres reserves naturals parcials (els Farallons, el Cap de Creus i el cap Norfeu) i la reserva natural integral marina s'Encalladora.

Les Illes Medes

El parc natural de les Illes Medes presenta una gran varietat d'ambients i biodiversitat. AQUEST petit Arxipèlag, Situat a front de la costa de l'Estartit està format per setembre illots: el Medellot, l'illa de la Meda Gran, la Meda Petita, els Ferrenelles, el Tascó Gros, el Tascó Petit i el Carall Bernat. La Protecció de este espai s'inicià el 1983 comptant Actualment amb la figura amb protecció i conservació de la flora i fauna del fons marí de les Illes Medes i del tros de costa del Montgrí, entre la Roca del Molinet i Punta Salines.

Reserva de Ses Negres

Situada al municipi de Begur, Ses Negres se situa entre les cales de Sa Riera i Aiguafreda. Les illes deuen el seu nom a la morfologia i color del seu substrat i compten amb una superfície de 80 hectàrees que inclouen els penya-segats que envolten les muntanyes de Begur. Els límits de la reserva romanen senyalitzats a través de boies i balises que delimiten l'espai protegit el qual compta amb un pla de gestió de les activitats que es duen a terme.

Aiguamolls de l'Empordà

El Parc dels Aiguamolls de l'Empordà es va constituir com a tal el 1983 després d'iniciar la seva defensa el 1976 a davant d'un projecte d'urbanització. El parc se situa entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià. Amb una superfície de 4.731ha (834 ha de reserves naturals). Aiguamolls de l'Empordà destaca per la seva ictiofauna i avifauna típica d'àrees pantanoses.

Categories: 

Afegeix un nou comentari