La Costa Brava. Molt ben comunicada per carretera, ferrocarril i via aèria.

Plànols de les Comarques de la Costa Brava, Girona.

Xarxa Viària. Carreteres, Autovies i Autopistes.

A Catalunya hi ha 12.000 quilòmetres de vies per al trànsit d'automòbils, encara que 10.843 d'aquests quilòmetres corresponen a carreteres de calçada única. 962 quilòmetres són d'autopistes: d'ells, 655 quilòmetres són de peatge i 307 són lliures de pagament.

De més de 12.000 quilòmetres de vies, 5.600 corresponen a vies la titularitat del qual ostenta la Generalitat de Catalunya amb 4.400 a les diputacions provincials, i 1.988 al Ministeri de Foment de l'Administració central. L'estructura de les autopistes està centralitzada cap a Barcelona.

A-2, que uneix Barcelona amb Lleida per Igualada i Cervera.

AP-2, (de pagament) que uneix Barcelona amb Lleida. Després, continua cap a Saragossa i Madrid.

AP-7, coneguda com Autopista del Mediterrani, travessa Catalunya unint, d'una banda, Barcelona amb la Jonquera passant per Girona i Barcelona amb València passant per Tarragona. L'AP-7 té un desviament que uneix Molins de Rei amb Montmeló, evitant passar per Barcelona ciutat. Aquesta carretera, la B-30, és el tercer cinturó de Barcelona i vèrtebra de nord a sud la populosa i industriosa comarca del Vallès.

C-16, coneguda també com Autopista de Monserrat / Autovia Eix del Llobregat, uneix Barcelona amb Berga.

C-25, uneix Riudellots de la Selva (Girona) amb Cervera (Lleida) evitant Barcelona. Té 153 quilòmetres i és coneguda com a Eix Transversal.

C-31 / C32, també batejada amb el nom de "Autopista Pau Casals", uneix Barcelona amb Vendrell amb túnels que eviten el Parc natural del Garraf. Amb una longitud total de 56,3 quilòmetres, la C-32 és l'autopista més cara d'Europa al tenir dos peatges. C-32 també és el nom que rep l'autopista de pagament que uneix Barcelona i Palafolls (porta d'accés a la Costa Brava), encara que en aquest tram de 49 quilòmetres és coneguda com "Autopista del Maresme".

C-33, és un accés a Barcelona pel nord de la ciutat, que connecta amb l'AP-7.

C-58, és l'autopista amb major densitat de vehicles de Catalunya i la primera en disposar d'un carril Bus-VAO. Aquesta autopista és un accés a Barcelona pel nord i connecta amb la C-16 a l'altura de Terrassa.

Autopista del Maresme, uneix Montgat amb Tordera / Blanes. (Costa Brava).

Xarxa Ferroviària

Catalunya va ser el primer territori peninsular espanyol a tenir ferrocarril. Va ser el 28 d'octubre de 1848 quan es va inaugurar la línia entre Barcelona i Mataró, que cobria una distància de 28,4 km. En els anys següents, abans de l'entrada del segle XX, es van construir més de 1.000 quilòmetres de via (gairebé el 80 per cent de les vies actuals), amb diverses rutes entre les principals ciutats catalanes i Barcelona. La majoria de les vies van ser finançades pel capital privat d'industrials que volien agilitzar el transport de les seves mercaderies cap a la gran ciutat.

Actualment, malgrat que s'han modernitzat els trens, la xarxa viària segueix sent pràcticament la mateixa que fa 100 anys, amb una estructura molt centralitzada cap a Barcelona.

Les dues rutes principals són la de la costa, que uneix França amb la Comunitat Valenciana pel litoral català, i la ruta cap a Saragossa, que uneix Barcelona amb Lleida passant per Manresa.

Les propietàries de les línies ferroviàries de Catalunya són l'ADIF i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Operen a Catalunya les operadores Renfe Operadora i la mateixa FGC.

AVE Tren d'Alta velocitat.

En els primers mesos del 2008, va entrar en servei la línia d'alta velocitat AVE, amb 3 línies en servei: Barcelona-Madrid, Barcelona-Sevilla i Barcelona-Màlaga.

La línia d'alta velocitat serà prolongada fins a la frontera francesa, on continuarà fins a connectar amb l'actual xarxa francesa d'alta velocitat, amb la qual cosa s'establirà també una connexió ferroviària ràpida entre Barcelona i París.

D'altra banda, el govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar al desembre de 2005 un pla per construir 1.100 km de noves línies, 300 en vies convencionals i 800 en vies d'alta velocitat, que uniran les principals ciutats catalanes de forma transversal. El pla suposarà la inversió de 25.000 milions d'euros entre el 2006 i el 2026.

Vies Aèries.

Aeroport de Barcelona.

El Prat és un aeroport espanyol d'Aena.

Es troba 15 quilòmetres al sud-oest del centre de Barcelona ia tres quilòmetres del Port de Barcelona.

A tres entre els termes municipals del Prat de Lobregat, Viladecans i Sant Boi de Llobregat a una alçada de quatre metres sobre el nivell mitjà del mar.

Disposa de dos terminals de passatgers, una terminal corporativa i un centre de càrrega aèria.

És el major aeroport en extensió i tràfic de Catalunya i el segon de més trànsit d'Espanya després de l'Aeroport de Madrid - Barajas. Actualment rebatejat amb el nom d'Adolfo Suarez.

L'any 2012 va aconseguir situar-se en el tercer lloc del rànquing europeu i en el primer d'Espanya pel que fa a passatgers de vols directes.

A l'agost de 2013 va ser, per primera vegada, l'aeroport espanyol amb més trànsit de passatgers en un mateix mes i, en els mesos de juliol i agost de 2014, va superar per primera vegada els quatre milions de passatgers en un mateix mes.

El 2014 el tràfic total va ascendir a 37. 559.044 passatgers, que suposa un creixement del 6,7% respecte a l'any anterior i rècord històric de passatgers.

L'Aeroport de Girona.

Oficialment nomenat com Aeroport de Girona-Costa Brava, està situat a 13 quilòmetres de la ciutat de Girona, donant servei a tota la Costa Brava, es troba a 100 quilòmetres de la ciutat de Barcelona.

En l'actualitat és un dels aeroports que més creixement ha experimentat en els últims anys, a causa fonamentalment al fet de ser una de les principals bases de la companyia Ryanair a Europa.

El 2009 va moure 5.510.970 passatgers, va gestionar 49.927 operacions i 184 tones de càrrega. El que el va portar a ser el 9è aeroport espanyol per nombre de passatgers.

Categories: 

Afegeix un nou comentari